Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

01. 07. 2020. 15:22 >> 22:11

PROTESTI U HONG KONGU

Uhapšeno sedmoro na osnovu novog zakona

Hongkonška policija uhapsila je danas najmanje 180 osoba od kojih sedam po novom zakonu o nacionalnoj bezbjednosti, dok je hiljade demonstranata odbilo da poštuje zabranu okupljanja na godišnjicu predaje te bivše britanske kolonije na upravljanje Kini.

Oni su uhapšeni "zbog učešća na neodobrenim skupovima, zbog remećenja javnog reda, posjedovanja oružja i drugih krivičnih djela", napisala je policija na Tviteru i dodala da je sedam osoba uhapšeno "zbog navodnog kršenja zakona o nacionalnoj bezbjednosti".

Policija je prije nekoliko sati izvršila prvo hapšenje na osnovu primjene zakona o nacionalnoj bezbjednosti. Muškarac je na trotoaru raširio crnu zastavu sa natpisom na kineskom i engleskom jeziku "Nezavisnost Hong Konga".

Snage reda su vodenim topovima rastjerale demonstrante. Kamion sa vodenim topom ispalio je više rafala vode koja je pomiješana sa rastvorom bibera, a na meti su bili demonstranti i novinari među kojima i reporteri agencije Frans pres.

Veliki broj policijskih snaga raspoređen je danas po ulicama Hong Konga povodom 23. godišnjice od vraćanja te nekadašnje britanske kolonije pod upravu Kine.

Kineske vlasti su prvi put ove godine zabranile tradicionalni marš u Hong Kongu povodom tog događaja.

Policija je na Tviteru navela da je uhapšen jedan muškarac kod koga je pronađena zastava za nezavisnost Hong Konga.

"Muškarac u posjedu zastave za nezavisnost Hong Konga uhapšen je u kvartu Kozvej Bej zbog kršenja zakona o državnoj bezbjednosti", navela je policija, uz objavljivanje fotografije hapšenja.

Navodi se takođe da je riječ o prvom hapšenju poslije usvajanja kontroverznog zakona.

Kina je juče zvanično usvojila kontroverzni zakon kojim će u Hong Kongu biti formiran biro za istraživanje i procesuiranje krivičnih djela koja se smatraju prijetnjom po nacionalnu bezbjednost.

Usvajanje zakona "najvažniji je događaj" za Hong Kong od povratka regiona pod upravu Kine 1. jula 1997. godine, izjavila je danas šefica vlade Hong Konga Keri Lam.

"Zakon o nacionalnoj bezbjednosti smatra se najvažnijim događajem u odnosima centralne vlade i Hong Konga od preuzimanja vlasti", rekla je Lam na ceremoniji povodom 23. godišnjice otkako je bivša britanska kolonija vraćena Kini.

Hong Kong je 1. jula, poslije 150 godina pod engleskom upravom, vraćen Kini, kao njen specijalni administrativni region.

Kritičari smatraju da je zakon o bezbjednosti napad na princip "jedna zemlja, dva sistema", u okviru kojeg je Kina obećala Hong Kongu visok stepen autonomije i sloboda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније