Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

29. 06. 2020. 23:00 >> 23:05

EU I VELIKA BRITANIJA

Pregovori o budućim odnosima narednih pet sedmica

Evropska unija i Velika Britanija započinju intenzivne pregovore o budućim odnosima, koji će trajati pet sedmica, a London želi ubrzati cijeli taj proces.

Novi krug pregovora u Briselu održaće se licem u lice prvi put od izbijanja koronavirusa u kombinaciji s tvrdim stajalištima s obje strane i slabim napretkom u pregovorima.

Sastanci će se odvijati svake sedmice na relaciji Brisel - London u julu i krajem avgusta.

Britanski pregovarač David Frost postaje savjetnik za nacionalnu sigurnost premijera Borisa Džonsona.

Neki kritičari tvrde da bi to moglo ugroziti britanski fokus na pregovore, ali britanski portparol insistira da nova Frostova titula ne znači distrakciju od razgovora koje vodi s evropskim kolegom, Mišelom Barnierom.

"David ostaje glavni pregovarač s EU sve dok se ne postigne dogovor ili okončaju pregovori", rekao je zvaničnik.

To ostaje njegov glavni prioritet. Dali smo do znanja da ni u kojem slučaju ne želimo da se ovi pregovori vode na jesen.

Nadaju se da će intenzivne rasprave dovesti do rezultata nakon što je na prijašnjim razgovorima, većinom putem videoveze, malo toga postignuto.

Džonson je u subotu rekao da će Britanija prihvatiti posljedice nepostizanja dogovora ako se ne pronađe zajednički jezik.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, čija vlada ove sedmice preuzima predsjedanje Vijećem EU-a, takođe je zaoštrila svoju retoriku pitajući se želi li London uopšte dogovor.

"Naravno da bi bilo u interesu Velike Britanije i svih članica EU-a da se postigne uredno povlačenje", rekla je Merkel za "Süddeutsche Zeitung".

"No to podrazumijeva želju s obje strane", dodala je.

Britanija je napustila EU 30. januara, a prelazno razdoblje nakon Bregzita u kojem još uživa koristi od članstva u EU, završava 31. decembra.

Njihovi odnosi bi se bez sporazuma mogli temeljiti na minimalnim standardima koje je postavila Svjetska trgovinska organizacija (WTO) s visokim carinama i ozbiljnim remećenjima u poslovanju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније