Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

25. 06. 2020. 22:35   >>  22:46

BJELORUSIJA

Lukašenko optužio Rusiju i Poljsku za miješanje u izbore

Predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko optužio je danas neimenovane snage Rusije i Poljske za miješanje u predstojeće bjeloruske predsjedničke izbore na kojima se bori za šesti mandat na čelu države.

Na sastanku s diplomatama, Lukašenko je naveo da "gospodari lutaka" u dvije zemlje stoje iza njegovih protivnika koji namjeravaju da se kandiduju na izborima 9. avgusta.

Lukašenko je dodao da se "odvratne" lažne priče o njemu i njegovoj porodici šire u Bjelorusiji u sklopu kampanje miješanja u izbore.

"Pričaćemo o tome uskoro s predsjednikom (Rusije Vladimirom) Putinom, kada se sretnemo, ali ova situacija je veoma komplikovana. Koriste se najsofisticiranije tehnologije za lažne vijesti", rekao je Lukašenko.

Kremlj je danas odbacio te optužbe.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se Rusija "nikada nije miješala, ne miješa se i ne planira da se miješa" u izbore u drugim zemljama i dodao da Minsk treba da iznese "argumente" u prilog tim tvrdnjama.

Kako se približavaju izbori, bjeloruske vlasti su intenzivirale aktivnosti protiv opozicije. Uhapsile su oko 360 opozicionih aktivista u vrijeme masovnih protesta širom zemlje.

Među uhapšenima je popularni bloger Serge Tihanovski koji je skupljao potpise za kandidaturu njegove žene na predsjedničkim izborima. Ona je rekla da je dobijala prijetnja, kao i njihova djeca.

Vlasti su prošle nedjelje uhapsile potencijalnog predsjedničkog kandidata Viktora Babarika, kog mnogi vide kao najvećeg rivala Lukašenku. Babariko je bivši direktor ruske banke Belgazprombank.

Lukašenko (65), poznat po gušenju opozicije i nezavisnih medija, čvrstom rukom vlada zemljom sa 9,5 miliona stanovnika od jula 1994. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније