Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

17. 06. 2020. 11:58 >> 11:57

U GRČKOJ

Gotovo 500 plaža dobilo status Plave zastave

Grčka je prema izvještaju Agencije za zaštitu životne sredine EU ili EEA, druga u svijetu po broju plaža sa Plavom zastavom.

Gotovo 500 plaža u ovoj zemlji dobilo je prestižni status Plave zastave za ovu godinu. Glavna oblast u Grčkoj i ove godine je Halkidiki, sa 94 zastave dobijene za visoke standarde zaštite životne sredine i pristupačnost svojih plaža.

Plava zastava jedno je od najpoznatijih svjetskih ekoloških etiketa koje se dodjeljuju plažama, marinama i izletištima na koja pristaju brodovi. Da biste se kvalifikovali za plavu zastavu, mora da bude ispunjen niz strogih ekoloških, edukativnih, sigurnosnih i kriterijuma pristupačnosti.

Agencija za zaštitu životne sredine EU ili EEA objavila je izvještaj ranije u junu u kojem se navodi da je Grčka među prvih pet evropskih država po čistoći svojih voda za plivanje, dok je Kipar na samom vrhu liste.

Podjela po državama pokazala je da se kod pet nacija - na Kipru, u Austriji, na Malti, u Grčkoj i Hrvatskoj - najmanje 95 odsto voda za plivanje smatra da imaju "izvrstan" kvalitet. Studija je obuhvatila 27-člani blok, kao i Veliku Britaniju, Albaniju i Švajcarsku.

Vode za plivanje su klasifikovane prema dva mikrobiološka parametra, prisutnosti bakterija Ešerihije koli i enterokoka crijeva.

U Grčkoj je ukupno 97,6 odsto prijavljenih oblasti za kupanje u skladu sa minimalnim standardima kvaliteta i tako su klasifikovani kao "dovoljni" ili bolji. 95,7 odsto je klasifikovano kao "izvrsno".
Nijedno kupalište u cijeloj zemlji nije klasifikovano kao "loše".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније