Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

11. 06. 2020. 23:05   >>  23:01

IZ AVIO KOMPANIJE SAOPŠTILI

U Lufthanzi 22.000 radnih mjesta višak

U njemačkoj nacionalnoj aviokompaniji Lufthanza zbog krize izazvane korona virusom ugroženo je oko 22.000 radnih mjesta. Ta brojka je mnogo veća nego što se do sada pretpostavljalo.

Lufthanza je, nakon runde pregovora sa sindikatima, saopštila da je 22.000 radnih mjesta višak. Do skoro se iz kompanije moglo čuti da je ugroženo "samo" nešto više od 10.000 radnih mjesta.

Cilj je, ističe koncern, da se izbjegnu otkazi primjenom mjera prijavljivanja na skraćeno radno vrijeme i krizne dogovore.

"Bez značajnog smanjenja troškova osoblja za vrijeme krize propustićemo šansu za boljim ponovnim startom iz krize i rizikujemo da grupacija izaće znatno oslabljena iz krize", poručio je direktor za sektor zapošljavanja Mihael Nigeman.

On je ukazao da kompanija čini sve kako bi do 22. juna postigla konkretni dogovor sa sindikatima.

U Lufthanzi očekuju da će oporavak potražnje za letovima biti spor i da će flota aviona kompanija nakon krize imati za oko 100 manje aviona.

Uz to postoji i višak radne snage u administraciji i takozvanom sekundarnom poslovnom sektoru.

Sindikat stujardesa "Ufo" iskazao je spremnost na postizanje sporazuma do vanredne skupštine 25. juna.

"Zaposlenima svih kompanija u okviru koncerna mora biti zaragantovana zaštita od otkaza", zatražio je sindikat.

Sindikat pilota izrazio je spremnost svog članstva na odustajanju od dijela plate. Tako su piloti spremni da odustanu do 45 odsto svoje plate, što bi kompaniji donijelo uštedu u visini od 350 miliona eura.

"Zauzvrat očekujemo samo da koncern stane uz svoje zaposlene", naglasio je predsjednik sindikata Markus Val.

Takođe poziva akcionare da prihvate paket mjera za spašavanje kompanije.

Inače Lufthanza, koja je u prvom kvartalu ove godine imala gubitke od više od milijardu eura, zapošljava trenutno oko 138.000 ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније