Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

09. 06. 2020. 21:54 >> 21:55
1

POGREBNA CEREMONIJA

Bajden: Došlo vrijeme za rasnu pravdu u SAD

Pogrebna ceremonija Afroamerikanca Džordža Flojda počela je danas u Hjustonu, 15 dana poslije njegove smrti koja je izazvala ogromne proteste protiv rasizma širom SAD i u svijetu.

"Vrijeme je da se slavi život", rekla je pastorka Mia Rajt u punoj crkvoj, gdje se ispred kovčega okupila Flojdova porodica.

"Možda ćemo plakati, tugovati, ali ćemo pronaći utjehu i nadu", rekla je ona na početku ceremonije.

Među prisutnima je i demokratski poslanik Al Grin, koji se obratio Flojdovoj porodici.

"Ovo je izolovani trenutak u vremenu, ali trenutak koji će uticati na čitavu našu eru", rekao je Grin.

Na ceremoniji je puštena i video poruka demokratskog kandidata na predsjedničkim izbora Džozefa Bajdena koji je rekao da je došlo vrijeme "za rasnu pravdu u SAD".

Flojd (46) umro je 25. maja u Mineapolisu, poslije intervencije bijelog policajca Dereka Čovina koji je prilikom hapšenja gotovo devet minuta držao koljeno na Flojdovom vratu, uključujući dva minuta i 53 sekunde pošto je izgubio svijest.

Dan poslije njegove smrti u Mineapolisu su počeli protesti koji su se ubrzo proširili po cijeloj zemlji. Protesti su uglavnom mirni, posebno tokom dana, ali su u nekim gradovima bili obilježeni nasiljem i uništavanjem imovine, kao i pretjeranom upotrebom sile policije. Protesti protiv rasizma održani su i svijetu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније