Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

04. 06. 2020. 23:20 >> 23:23

TRAMP ODLUČIO

Zabrana za kineske aviokompanije da lete u SAD

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa saopštila je da će od 16. juna zabraniti kineskim putničkim aviokompanijama da lete u SAD.

Gvardijan piše da je ovaj potez najavilo Ministarstvo saobraćaja i da je riječ o kažnjavanju Kine, jer Peking nije ispoštovao postojeći sporazum između dvije najveće svjetske ekonomije.

Odnosi između ove dvije zemlje su se dovoljno pogoršali posljednjih mjeseci usljed eskaliranja napetosti zbog pandemije koronavirusa.

Zabrana američke administracije će se odnositi na kompanije Air China, China Eastern Airlines Corp, China Southern Airlines Co and Hainan Airlines Holding.

Američke aviokompanije Delta Airlines i United airlines zatražile su dozvolu zvaničnog Pekinga da obnove komercijalne letove za Kinu, ali do sada nijesu dobile odobrenje kineskih vlasti, iako su kineske kompanije neprekidno saobraćale za SAD, čak i tokom pandemije.

"Kina je ostala nedostupna kada je riječ o donošenju odluke za izmjenu pravila čime bi američkim aviokompanijama omogućila ponovno uspostavljanje redovnih putničkih letova", navedeno je u odjelu za prijevoz u službenom saopštenju objavljenom u srijedu.

U saopštenju je američka aviokompanija Delta airlines izrazila zahvalnost i podržala američku administraciju u aktivnostima usmjerenim da se osnaže pravo i fer odnosi.

Trampova administracija je 22. maja optužila kinesku vladu da je onemogućila američkim avioprevoznicima da nastave s uslugama u Kini i naložila četvorici kineskih aviokompanija da podnesu rasporede letova američkoj vladi.

Kineske aviokompanije lete ne više od jednog planiranog leta sedmično za SAD, ali su takođe često uvodili značajan broj čarter letova kako bi pomogli kineskim studentima da se vrate kući.

Trampova administracija je takođe odlučila da zabrani i čarter letove kineskih putničkih aviokompanija, te je upozorila prevoznike da ne očekuju odobrenja.

Kineska ambasada u Vašingtonu još se nije oglasila o ovom pitanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније