Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

02. 06. 2020. 10:11   >>  10:09

TEHNOLOŠKI GIGANT KAŽNJEN

Epl da plati 10 miliona eura Italijanima

Italijanski sud je odbio žalbu Epla koji će sada morati da plati kaznu od 10 miliona eura.

Nezavisni testovi sprovedeni 2017. godine, pokazali su da je Epl u svoje Ajfon telefone namjerno ugradio tajni sistem koji im smanjuje performanse, pa je italijanski sud protiv njega 2018. godine podnio sudsku tužbu.

Nakon što je iste te godine izgubio sudski spor Epl se prema očekivanjima žalio, no italijanski sud je žalbu sada odbio, pa je presuda postala pravosnažna, što znači da će ova kompanija morati da plati kaznu u visini od 10 miliona eura.

Nakon što su testovi ukazali da Ajfoni usporavaju zbog promjena implementiranih u iOS, Epl je priznao da je usporavanje performansi ugradio zbog degradacije baterija, kako bi održao autonomiju uređaja čak i kada su baterije stare, prenosi SEEbiz.

Ubrzo nakon toga Epl je uveo promjene, pa je tu praksu zamijenio programom za zamjenu baterija, koji omogućuje korisnicima da svoju staru bateriju zamijene po posebno povoljnoj cijeni od 29 dolara, što je znatno manje od pune cijene od 79 dolara. Pored toga, Epl je u iOS implementirao dodatno praćenje stanja baterija, a korisnicima se sada omogućava da isključe sistem usporavanja koji se automatski pokreće kada nivo degradacije baterije postigne određenu vrijednost.

Eplu to neće pomoći u izbjegavanju plaćanja kazne italijanskom sudu, koji smatra da su zbog te skrivene karakteristike mnogi korisnici kupovali nove telefone kada su im pale performanse Ajfona, što im je izazvalo dodatne troškove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније