Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

31. 05. 2020. 20:41 >> 20:39

BARNIJE ISTAKAO

Neće biti sporazuma ako London ne poštuje dogovoreno

Pregovarač EU za odnose Unije i Velike Britanije poslije Brezita Mišel Barnije naglasio je da vrijeme ističe i upozorio Britaniju da neće biti sporazuma ukoliko London odustane od svojih ranije preuzetih obaveza.

"Velika Britanija napravila je jedan korak unazad, dva, tri koraka unazad, u odnosu na obaveze preuzete na početku", rekao je Barnije u intervjuu objavljenom danas u britanskom listu Tajms, uoči nove runde pregovora dvije strane u utorak.

Barnije je rekao da se EU jako dobro sjeća teksta koji je dogovoren sa aktuelnim premijerom Borisom Džonsonom i da jednostavno želi da taj tekst bude poštovan, i to doslovce, i upozorio da "ako ne bude, neće biti sporazuma".

Velika Britanija je zvanično napustila EU 31. januara, ali evropski propisi se u zemlji i dalje primjenjuju tokom prelaznog perioda koji traje do kraja decembra, i tokom koga treba da se postigne sporazum o budućim trgovinskim odnosima između dvije strane, poslije Bregzita.

Pregovori treba da se nastave u utorak, a tokom prethodne runda održane sredinom maja nije zabilježen nikakav napredak.

"Vrijeme pritiska", upozorio je Barnije, u osvrtu na to da svako produženje prelaznog perioda treba da se zatraži prije 1. jula.

London ne želi da govori o produženju pregovora dalje od decembra, rekao je u srijedu britanski pregovarač Dejvid Frost, i po cijenu da se ne postigne nikakav sporazum o budućim trgovinskim odnosima što bi potencijalno bilo destruktivno za privredu.

Barnije smatra da je Bregzitom u svakom slučaju uspostavljen odnos u kome obje strane gube, ali da ukoliko ne bude postignut sporazum da bi moglo da bude još težih posljedica, koje bi se dodale na već teške posljedice izazvane krizom novog korona virusa, i pozvao je na zajedničku odgovornost i EU i Velike Britanije.

"U interesu dvije strane je da postignu sporazum", rekao je Barnije uz ocjenu da Britanija ima mnogo više da izgubi u slučaju da ne bude sporazuma, nego Evropa.

"Mi smo mnogo manje izloženi od njih, jer samo sedam odsto našeg izvoza ide Velikoj Britaniji dok 47 odsto britanskog izvoza ide u Evropu", rekao je on.

Ukoliko se ne postigne sporazum trgovinska razmjena dvije strane će se rukovoditi propisima Svjetske trgovinske organizacije, podigle bi se nove trgovinske barijere i izazvali znatni troškovi za uvozničke firme sa obje strane i zastoji na granicama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније