Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina; Objavila: M.M. ]

31. 05. 2020. 10:19 >> 10:25

BLUEMEL SAOPŠTIO

Austrija protiv predloženog plana za oporavak Evrope

Austrija neće podržati predlog Evropske komisije (EK) o fondu za oporavak evropske ekonomije od pandemije koronavirusa u postojećem obliku, saopštio je austrijski ministar finansija, Gernot Bluemel.

EK je u srijedu predložila instrument za oporavak od 500 milijardi EUR bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima, te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi.

"Austrija je uvijek spremna da pregovara, ali ovom paketu nećemo dati zeleno svjetlo", rekao je Bluemel.

On je dodao da bi po tom predlogu Austrija u evropski budžet uplaćivala dvostruko više nego sada.

"Austrijski doprinosi bi se popeli na dva odsto BND-a, a to je neprihvatljivo", kazao je Bluemel.

Kancelar Sebastian Kurz je u razgovoru za njemački dnevnik Die Welt sredinom sedmice saopštio da se nada da će EK izaći u susret takozvanoj "štedljivoj četvorki", Austriji, Holandiji, Danskoj i Švedskoj.

"Štedljiva četvorka se nada da će naši interesi biti uzeti u obzir. Želimo da budemo solidarni, ali smo zbog naših građana koji rade naporno i koji plaćaju porez, isto tako dužni da se pobrinemo za rješenje koje bi bilo pravedno", rekao je Kurz.

Njegov koalicioni partner Zeleni protivi se stavu narodnjaka.

"Mislim da je velika greška što se Kurz profilira kao predvodnik grupe zemalja koje odbijaju prijedlog EK-a", rekla je predsjednica predstavničkog kluba Zelenih, Sigrid Maurer za TV postaju ATV.

Osim plana za oporavak, EK je u srijedu predložila i revidirani Višegodišnji finansijski okvir za period od naredne do 2027. od 1,1 bilion EUR.

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel najavio je da će se 19. juna održati fizički sastanak na vrhu država članica EU-a na kojem će se pokušati dogovoriti novi višegodišnji budžet i plan za oporavak.

Da bi predlozi Komisije prošli moraju dobiti jednoglasnu suglasnost država članica i pristanak Evropskog parlamenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније