Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

30. 05. 2020. 22:15 >> 22:15
1

OČEKUJU NAJŽEŠĆE PROTESTE

Minesota: Mobilisana čitava Nacionalna garda

U američkoj državi Minesoti mobilisan je puni sastav Nacionalne garde, prvi put nakon Drugog svjetskog rata, poslije četiri noći povremeno nasilnih protesta.

Protesti, zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, proširili su se na ostale američke gradove.

Flojd je preminuo tokom policijske intervencije u Mineapolisu, kada mu je jedan od policajaca više od osam minuta držao koljeno na vratu i pored njegovih vapaja da ne može da diše.

Policajac Derek Čouvin priveden je i optužen za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata.

Guverner Minesote Tim Volc rekao je da je raspoređivanje pripadnika Nacionalne garde neophodno zato što "autsajderi" koriste proteste da šire haos i da očekuje da će protesti u subotu veče biti najžešći do sada, prenosi Glas Amerike.

"Napadnuti smo. Red mora ponovo da se zavede. Koristićemo punu snagu dobrote i pravičnosti da bi osigurali da se ovo okonča", poručio je Volc i dodao da nasilni protesti "ni na koji način nijesu više povezani" s Flojdovom smrću.

Takođe je poručio da vjeruje da su "dobro kontrolisana" grupa spoljašnjih agitatora, pojedine grupe koje se zalažu za supremaciju bijele rase i narko karteli krivi za nasilje u Mineapolisu, ali nije saopštio više detalja.

Naglasio je i da čak 80 odsto uhapšenih nije iz Minesote.

General Nacionalne garde Džon Džensen rekao je da su sada aktivni svi pripadnici garde, a da će 2.500 biti raspoređeno do podneva.

Predsjednik SAD Donald Tramp poručio je da bi vojska mogla da "veoma brzo" rasporedi trupe u Mineapolisu, ako bi njihova pomoć bila zatražena.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније