Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

25. 05. 2020. 23:22   >>  23:20

OLUJA U AUSTRALIJI

Drveće čupano iz korijena, zgrade ostale bez struje

Desetine hiljada domaćinstava i firmi ostalo je bez struje, zgrade su oštećene i drveće čupano iz korijena u jakoj oluji koja je pogodila zapadnu obalu Australije.

Oluja je pogodila australijsku obalu drugi dan za redom, a za sada nije bilo prijava o povrijeđenima.

Zvaničnik Odjelenja za požare i vanredne službe australijske države Zapadne Australije Džon Brumhol rekao je da se oluja ovakve snage događa jednom u deset godina.

Oluja je pogodila oblast od 1.200 kilometara na zapadnoj obali Australije od Karnarvona do Kejp Luina, uključujući i glavni grad te australijske države Pert, sa naletima vjetra od više od 90 kilometara na sat tokom noći, rekao je šef Meteorološkog biroa Nil Benet.

Brzina vetra dostigla je 132 kilometara na sat na Kejp Luinu, što najjača brzina zabilježena u maju od 2005. godine.

"Jake kiše udarale su 1.500 kilometara obale, a kiša i talasi visoki osam metara izazvali su poplave na obali", rekao je Benet.

Oluja se kretala duž obale uključujući oblast oko Perta ali posebno je jako pogodila jugozapadni dio države Zapadna Australija. Nevrijeme se smiruje danas popodne po lokalnom vremenu.

Oko 65.000 domaćinstava i firmi ostalo je bez struje u jeku oluje ali je u međuvremenu snabdijevanje uspostavljeno za mnoge, dok još 24.000 domaćinstava nema struju, rekao je premijer Zapadne Australije Mark Makgouan.

Olujni sistem pogodio je neuobičajeno veliku oblast a predstavlja ostatke ciklona Manga koji se kretao jugoistočno i sudario se u južnom Indijskom okeanu sa hladnim talasom.

Zapadna Australija je jedna od najvećih država ili provincija na svijetu. Američka država Aljaska obuhvata manje od dvije trećine kopnene površine te australijske države.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније