Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila: M.L.B. ]

14. 05. 2020. 07:55 >> 07:54

ITALIJA

Zdravstveno osiguranje i radnicima na crno

Italijanska vlada odlučila je u srijedu da privremeno reguliše ilegalne strane radnike koji "rade na crno" u poljoprivrede i kao pomoć u kući, da bi im garantovala zdravstvenu zaštitu tokom pandemije.

"Postigli smo važan rezultat (...) u borbi protiv kriminala i otkrivanju 'rada na crno' ", objavio je premijer Đuzepe Konte predstavljajući uredbu Vlade koja, kako je rekao, "garantuje odgovarajući nivo zdravstvene zaštite" u vrijeme "izuzetne zdravstvene krize" prouzrokovane novim korona virusom, i istovremeno suzbija "ilegalne radne odnose".

Svakog ljeta hiljade afričkih, ali i bugarskih i rumunskih poljoprivrednika dolaze u Italiju da beru voće i povrće i obavljaju druge poljoprivredne poslove. Mahom su mizerno plaćeni, borave u improvizovanim kampovima u veoma lošim higijenskim uslovima, a mnoge od njih eksploatišu mafijaške organizacije.

Dok kolektivni ugovor o poljoprivredi predviđa dnevno radno vrijeme ograničeno na šest sati i 40 minuta, uz nadnicu od 50 eura dnevno, ti ljudi rade čak i 14 sati.

Plaćeni po količini ubranog voća ili povrća - tri do četiri eura za 350 kilograma, mukotrpno mogu da stignu do nadnice od 20-30 eura dnevno.

Dekretom su predviđena dva slučaja: ili da poslodavci podnesu zahtjev za regulisanje rada ilegalaca plaćanjem paušalnog doprinosa za svakog u iznosu od po 400 eura, ili stranci kojima je dozvola boravka istekla do 31. oktobra 2019. godine traže privremenu dozvolu koja košta 160 eura. Ta mogućnost je ponuđena od 1. juna do 15. jula.

Svi koji se prijave za to moraju biti u mogućnosti da opravdaju svoje prisustvo u Italiji 8. marta i da su radili kao poljoprivredni radnici ili pomoć u kući do 31. oktobra 2019. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније