Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba, Objavila: R.B. ]

07. 05. 2020. 23:16 >> 23:13

UTICAJ PANDEMIJE

Kanabis se sve više naručuje putem darkneta

Pandemija korona virusa duboko je uticala na svakodnevni život, uključujući i ponašanje potrošača, pa internet kupovina raste tokom izolacije.

U objavljenom izvještaju o nabavci droge putem darkneta, EMCDDA (The European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) istražuje jesu li se ustaljene metode distribucije narkotika konzumentima promijenile tokom izolacije zbog pandemije.

Izvještaj analizira aktivnosti na tri tržišta darkneta (Agartha, Cannazon i Versus) u prva tri mjeseca 2020. Budući da se situacija brzo razvija, izvještaj ne pruža sveobuhvatan pregled teme, već preliminarne dokaze i sažetak događaja do danas.

Tri su tržišta odabrana zbog svoje veličine, značaja za tržište droga u EU i činjenice da im se moglo pristupiti s korisnim podacima kupaca. Pristupilo se preko 50.000 recenzija s tri tržišta. Informacije s brojnih internetskih foruma takođe su analizirane radi daljnjeg informisanja (preko 850 postova je prikupljeno).

Izvještaj otkriva da su na ovim tržištima, koja su analizirana tokom tromjesečnog perioda, pandemija Kovid-19 i njene posljedice dovele do povećanja aktivnosti uglavnom vezanih za proizvode od kanabisa.

"Tržište kanabisa je veliko i mnogi redovni korisnici kanabisa su se možda odlučili naručiti, očekujući poremećaje na tržištu tokom perioda izolacije", navodi se u izvještaju.

"To se u određenoj mjeri primjećuje u podacima gdje porast internetske trgovine putem tržišta darkneta, u velikoj mjeri vođenom proizvodima od kanabisa, može biti primijećen u februaru i martu".

Za razliku od kanabisa, izvještaj pokazuje da postoji pad potražnje za sintetičkim drogama poput MDMA dok su ljudi u izolaciji.

Na analiziranim tržištima čini se da prodaja droga potiče uglavnom iz Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke, međutim, i Holandija se često navodi. Cannazon, tržište posvećeno proizvodima od kanabisa, prodalo je proizvode u vrijednosti od 4,3 miliona eura.

Prelazak na internetsku kupovinu droge mogao bi rezultirati većom upotrebom društvenih mreža, sigurnih aplikacija za razmjenu poruka i tržišta darkneta. Čini se da se upućivanje na šifrirane usluge već povećava.

"Ako se dobavljači i kupci prebace na ovu vrstu tehnologije, aktivnosti neće biti vidljive kroz trenutno 'nadgledanje' darkneta, a zabrana će biti izazovnija", zaključuje se u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније