Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

05. 05. 2020. 22:48 >> 22:50

U HONG KONGU

Bivši lideri napravili pro-pekinški savez

Bivši lideri Hong Konga, Tung Či-va i Leung Čun-jing, sklopili su danas pro-pekinški savez kako bi podržali kinesku politiku "jedna zemlja, dva sistema" i radili na oživljavanju gradske ekonomije nakon višemjesečnih antivladinih protesta.

Ovakav potez dvojice bivših rukovodilaca dolazi uoči ključnih parlamentarnih izbora u septembru.

Tung i Leung su izjavili da će nova koalicija podržati zapošljavanje otvaranjem novih radnih mjesta i pružiti stažiranja i volonterski rad novim diplomcima, ali nijesu naveli detalje kako će to učiniti.

Tung, koji je bio na čelu grada od 1997. do 2005, obećao je da će savez "oporaviti ekonomiju i nastaviti da čuva vladavinu zakona kako bi se u Hong Kongu postigli stabilnost i prosperitet".

Pokretanje koalicije dolazi dan nakon što je Hong Kong objavio pad ekonomije od 8,9 odsto, najviše od 1974. godine. Gradska ekonomija oslabljena je pokretanjem protesta, što je ugrozilo turizam, maloprodaju i ugostiteljsku industriju, a pandemija korona virusa dodatno ju je oslabila.

Koalicija ima 1.545 članova iz svih slojeva društva, uključujući i zdravstvene radnike koji se bore sa pandemijom i mlade ljude.

Šefica izvršne vlasti Hong Konga Keri Lam izjavila je danas da je ekonomska kontrakcija "lošija od očekivane", ali je obećala da će zadržati vladine izdatke i investicije da sačuva ekonomiju.

Lam je takođe dodala da će Hong Kong ublažiti mjere socijalnog distanciranja i dopustiti određenim objektima, kao što su teretane, bioskopi i saloni lepote da rade, a neki đaci će nastaviti sa nastavom u školama krajem maja.

U Hong Kongu su se prošle godine dešavali antivladini protesti zbog rastućeg kineskog uticaja u gradskim poslovima. Tokom protesta, stotine hiljada ljudi izlazilo je na ulice i izbijali su sukobi demonstranata i policije, a među glavnim zahtjevima demonstranata bio je direktan izbor gradskog čelnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније