Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

05. 05. 2020. 12:28   >>  12:28

PROBLEM SA BESKUĆNICIMA U SAD

Situacija u njujorškom metrou van kontrole

Od početka godine u njujorškom metrou, kojim se dnevno preveze više od pet miliona putnika, umrlo je 37 ljudi, osam više nego prošle godine. Samo tokom vikenda u vagonima su pronađena dva mrtva beskućnika.

Kako bi MTA, koji ima 472 stanice, riješio problem beskućnika, ali i očistio vagone i stanice, donijeta je odluka bez presedana da od sjutra taj sistem ne radi 24 sata, već 20 sati.

Kako prenose mediji, na čišćenju će raditi dodatnih 500 radnika, "a MTA će uz upotrebu UV zraka, testirati nova dezinfekciona sredstva, za koja neki tvrde da će iskorijeniti virus do 90 dana".

Prema podacima policije, mrtvi beskućnici su nađeni u razmaku od 12 sati - prvi je imao 56 godina, a drugi 61.

"Situacija je van kontrole", rekao je jedan od zapošljenih koji se identifikovao kao Edi nakon što je našao tijelo prvog beskućnika, prenose njujorški mediji.

"Da stvar bude gora ne znate ni da li je čovjek umro od koronavirusa", dodao je on.

Mediji su krajem aprila upzoravali da je željeznica postala smještaj za beskućnike na točkovima, prljav i smrtonosan. Nemoćni zaposleni počeli su da objavljuju snimke užasa sa kojim se suočavaju kao što su gomile stvari, pocijepene kese, natrpane u kolica iz prodavnice, lokve urina po podovima i dim cigareta koje su beskućnici pušili.

Kako su navodili, vagone su pretvarali u toalete.

Zbog takvog katastrofalnog stanja na zahtjev čelnika MTA odlučeno je da od 6. maja, prvi put u istoriji, metro ne radi 24 sata, kako bi se od jedan poslije ponoći do 5 ujutru vršila dezinfekcija i pranje vagona.

Čak je i guverner države Njujork Endruju Kuomo za vikend učestvovao u akciji dezinfekciji vagona.

Od 37 ljudi koji su izgubili život u metrou od početka godine, 11 je umrlo prirodnom smrću, a prošle godine u istom periodu 28, devetoro nenasilnim putem.

Prva prava metro linija u Njujorku puštena je u rad 1904. godine, bio je dugačak 15 kilometra duž kojih je bilo 28 stanica. Godinu dana kasnije metro linija je sa Menhetna proširena na Bronks, a ubrzo na Bruklin i u Kvins.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније