Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

28. 04. 2020. 12:00   >>  11:59

SAUDIJSKA ARABIJA

Ukinute smrtne kazne za maloljetnike

Saudijska Arabija je poslije obustavljanja bičevanja ukinula i smrtnu kaznu za prekršaje maloljetnika, u okviru napora koje predvodi prestolonasljednik Mohamed bin Salman da modernizuje ultrakonzervativnu kraljevinu i ublaži kritike zbog lošeg stanja ljudskih prava u toj zemlji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

 

U okviru reformi kojima nastoji da otupi kritike zbog stanja ljudskih prava, Saudijska Arabija je ukinula smrtnu kaznu za zločine maloljetnika, pošto je prethodno ukinula i bičevanje kao oblik kažnjavanja, piše Gardijan.

Predsjednik saudijske Komisije za ljudska prava Avad Alavad saopštio je u nedjelju da će ljudi osuđeni za zločine koje su počinili kao maloljetne osobe, umjesto smrtne kazne dobijati do 10 godina zatvora.

Komisija za ljudska prava u subotu je najavila da Saudijska Arabija obustavlja bičevanje kao oblik kažnjavanja, što su dugo kritikovale organizacije za ljudska prava.

Reforme podvlače napore Bin Salmana, de fakto vladara Saudijske Arabije, da modernizuje ultrakonzervativnu kraljevinu, ukazuje Gardijan, ali i dodaje da su napore princa u reformi saudijske privrede i društva zasijenili ubistvo novinara Džamala Kašogija i povećana represija u zemlji.

Uprkos nedavnim promjenama, ljudska prava u Saudijskoj Arabiji su pod intenzivnom pažnjom, poslije brutalnog ubistva Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018, dok su mnogi aktivisti za ljudska i ženska prava u zatvoru, ističe Bi-Bi-Si (BBC).

Aktivisti kažu da je Saudijska Arabija među zemljama s najgorim stanjem ljudskih prava sa strogo ograničenim slobodama i arbitrarnim pritvaranjima kritičara Vlade, ukazuje BBC i navodi da je prošle nedjelje istaknuti saudijski borac za ljudska prava umro u zatvoru od moždanog udara koji je, prema aktivistima, posljedica medicinske nebrige.

Saudijska Arabija ima jednu od najviših stopa pogubljenja u svijetu, ukazuje agencija Frans pres, dodajući da su sa smrtnom kaznom suočeni osuđeni za terorizam, ubistvo, oružanu pljačku i trgovinu drogom.

Prema zvaničnim podacima, Saudijska Arabija je u 2019. godini pogubila najmanje 187, što je, kako ističe AFP, najviše od 1995. kada je pogubljeno 195 ljudi. Od januara ove godine, pogubljeno je 12 ljudi.

Kralj Salman i prestolonasljednik Bin Salman smatraju se pokretačima reformi za popuštanje ograničenja u Saudijskoj Arabiji i okretanja od ultrakonzervativne vahabijske interpretacije islamskog zakona, kojoj se mnogi u toj zemlji i dalje pridržavaju, ukazuje Asošiejtid pres.

Bin Salman nastoji da modernizuje zemlju, privuče strane investicije i poboljša globalnu reputaciju Saudijske Arabije, ali je istovremeno, ističe AP, nadzirao represivne akcije protiv liberala, aktivista za prava žena, umjerenih sveštenika i reformatora.

Predsjednik Komisije za ljudska prava saudijske Vlade rekao je da odluka pomaže uvođenje modernog krivičnog zakonika i da pokazuje posvećenost kraljevine sprovođenju ključnih reformi. Dodao je da slijede nove reforme i da ukidanje bičevanje i smrtne kazne za zločine maloljetnika "odražavaju napredovanje Saudijske Arabije u realizaciji kritičnih reformi (u oblasti) ljudskih prava čak i teškim vremenima nametnutim pandemijom COVID-19".

Saudijska Arabija je jedna od nekoliko apsolutističkih monarhija i dijeli pravdu na osnovu šerijatskog zakona, podvlači američki list Njujork tajms, navodeći kao primere da je konzumiranje alkohola krivični prekršaj, a da za trgovanje drogom često slijedi smrtna kazna. U zakonu tehnički i dalje postoje kamenovanje za preljubu i odsijecanje udova zbog krađe, mada se takve kazne rijetko, ako uopšte sprovode.

Nedostatak jedinstvenog krivičnog zakonika daje sudijama veliki prostor za određivanje i bičevanja su do ukidanja takve kazne slijedila za manje prekršaje kao što su javno opijanje ili za ono što su sudije smatrale neprikladnim kontaktima između muškaraca i žena koji nisu porodično povezani, piše Njujork tajms, ističući i da su se javna bičevanja prorijedila posljednjih godina.

Neki od tih prekršaja sada se, kako navodi list, smatraju manje ozbiljnim zbog promjena koje sprovodi princ Mohamed. Kao dio njegovih planova za diverzifikovanje privrede i otvaranje društva, on je vjerskoj policiji oduzeo pravo da hapsi, i povećao mogućnosti za zabavu, s otvaranjem bioskopa i dovođenjem rok koncerata, turnira američkog rvanja i monster trak spektakala. Makar u gradovima, u odnosu na prije nekoliko godina sada se češće mogu vidjeti žene koje se druže s muškarcima i koje ne prekrivaju kosu ili lice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније