Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

20. 04. 2020. 22:37   >>  22:34

KOLAPS TRAŽNJE

Prvi put u istoriji cijene nafte otišle u minus

Cijene nafte su danas prvi put otišle u minus usljed kolapsa tražnje za energentima zbog pandemije koronavirusa i želje trgovaca na berzama da ne budu blokirani kupovinom nafte koju nemaju gdje da skladište.

Indeksi na njujorškoj berzi Vol strit takođe su pali danas, ali nesumnjivo najveću promjenu predstavlja oštar pad cijena nafte.

Cijena referentne američke nafte za majsku isporuku najprije je bukvalno pala na nulu, a zatim otišla u minus od 3,7 dolara po barelu, u 20:15 po centralnoevropskom vremenu.

Odlazak cijene u minus najvećim dijelom je posljedica tehničkih razloga, pošto uskoro ističe ugovor za majsku isporuku referentne američke nafte, te je obim trgovanja mali jer nije lako naći kupce.

Međutim, pale su i cijene za kasnije isporuke nafte, poslije maja, gdje je zabilježen veći obim trgovine.

Tražnja za naftom pala je u tolikoj mjeri zbog pandemije koronajvirusa da su tankovi po svijetu svi gotovo puni i ponuđači su prinuđeni da smanjuju cijenu da bi našli kupca.

Skladišta bi mogla da budu skroz popunjena u roku od tri nedjelje, procijenio je glavni analitičar energetske kompanije S&P Global plets Kris Midžli.

Cijena referentne američke nafte za junsku isporuku pala je 14,8 odsto, na 21,32 dolara po barelu, pošto fabrike i automobili širom svijeta i dalje stoje.

Veliki proizvođači nafte objavili su da će smanjiti proizvodnju u nadi da će postići bolji balans ponude i tražnje, ali mnogi analitičari navode da to nije dovoljno.

Cijena nafte Brent pala je za 1,78 dolara, na 26,3 dolara po barelu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније