Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 02. 2013. 11:56   >>  17:57

HEROJ

VIDEO: Čovjek koji je spriječio Treći svjetski rat

Stanislav Petrov, bivši pukovnik ruske vojske, odbio je 1983. da odgovori na lažni „nuklearni napad'' koji je dolazio iz SAD. U pitanju je bila tehnička greška koja je, međutim, mogla dovesti do uništenja čovječanstva.

 

 

On nije Supermen, ali 74-godišnji penzioner iz ruskog grada Frijaznova, jedan je od rijetkih ljudi koji se mogu pohvaliti time da su spasili svijet.

Iako za njega mnogi ne znaju, Stanislav Petrov je spriječio globalni nuklearni rat, a nagradu za svoj hrabri i promišljeni čin, primio je tek nedavno.

Pet američkih projektila

Petrov je, osamdesetih godina prošlog vijeka, bio pukovnik Crvene armije i zapovjednik centra OKO, koji je trebalo da pravovremeno upozori na nuklearne projektile, usmjerene prema SSSR-u.

Događaj o kojem se godinama nije smjelo pričati zbio se 26. septembra 1983. Sistem za upozorenje pokazao je da, prema Moskvi iz SAD-a, leti čak pet projektila s nuklearnim glavama, a vrijeme udara je bilo za samo nekoliko minuta.

,,Nisam vjerovao da bih se mogao naći u takvoj situaciji, iako smo svi pretpostavljali da će nas Amerikanci kad-tad napasti. Naime, Hladni rat tada je bio ledeno hladan", kaže Petrov sjećajući se tih trenutaka.

Da sam ih nazvao, rekli bi mi da pucam

Petrov je, prema protokolu rakete trebalo da ispali odmah, a one su bile usmjerene prema ciljevima u SAD-u i Zapadnoj Europi.

Iako je sve bilo spremno, Petrov nije pritisnuo crveno dugme što bi bukvalno promijenilo svijet kakav poznajemo.

Petrov je odlučio da sačeka još nekoliko minuta. Kompjuter je i dalje pokazivao približavanje američkih projektila.

Međutim, Petrov je odlučio da ne ispali rakete, niti je o svemu obavještavao nadređene.

,,Da sam ih nazvao, dobio bih nalog da pucam, to je gotovo sigurno", kazao je Petrov.

,,Nije se radilo o racionalnom razmišljanju, već instinktu, a on mi je govorio da nešto nije u redu. Kao prvo, računar je pokazivao da prema nama leti pet projektila, ispaljenih iz jedne baze. Američki napad koji bi započeo globalni nuklearni rat zasigurno ne bi bio ograničen na pet raketa. A kao drugo, računar može pogrešno protumačiti signale za nuklearne rakete", kaže Petrov.

Nakon izluđujućeg čekanja, Petrov je ipak odlučio da pričeka udar projektila. U trenutku udara nije se dogodilo ništa, ali računar je pokazivalo da su rakete pogodile Moskvu, ali to se, naravno, nije dogodilo jer radilo se lažnoj uzbuni.

Drezdenska nagrada za mir

Iako je incident prijavio, a istraga pokazala da je sovjetski satelit krivo očitao podatke zbog rijetkog fenomena poravnanja Sunčevih zraka na oblacima i putanje satelita, slučaj je zataškan.

Petrov je penzionisan, a za psihički slom koji je u međuvremenu doživio, sigurno je zaslužan i događaj koji bi mnoge doveo do ludila.

Ipak, prije nekoliko dana Petrov je dobio i Drezdensku nagradu za mir, a mnogi su se opet prisjetili kome dugujemo život u svijetu, koji nije prošao kroz nuklearni rat.

Međutim, dokumentarni film "Countdown to Zero" pokazuje da je sličnih situacija za vrijeme Hladnog rata bilo previše i da slučaj Petrova nije usamljen.

I pored svega, u svijetu se i dalje razvija oružje koje je najveća prijetnja opstanku čovječanstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније