Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.Mi [ Beta ]

24. 03. 2020. 16:09   >>  16:15

JERUSALIM

Izrael na ivici ustavne krize

Izrael je danas dospio na ivicu ustavne krize jer su vodeći članovi konzervativne partije Likud premijera Izraela Benjamina Netanjahua apelovali na partijske kolege i predsjednika parlamenta da se suprotstavi naredbi Vrhovnog suda da se glasa o njegovom nasljedniku.

Predsjednik parlamenta Kneseta Juli Edelštajn iz Likuda je prošle nedjelje suspendovao parlamentarnu aktivnost pozivajući se na proceduralna pitanja i ograničenja velikih skupova zbog širenja zaraze korona virusom.

Edelštajn je juče odbacio poziv suda da obrazloži odlaganje funkcionisanja Kneseta.

Sudija Vrhovnog suda Ester Hajut je odgovorila da se do srijede odobri glasanje i upozorila da "nastavak odbijanja da se glasa u plenumu Kneseta o izborima stalnog predsjednika podriva osnove demokratskog procesa".

Čak i poslije te naredbe najmanje dva ministra iz Likuda, uključujući privremenog ministra pravde, pozvali su Edelštajna da joj se suprotstavi jer to smatraju sudskim udarom protiv izabranih izraelskih zvaničnika.

Ministar Jair Levin rekao je da sud gazi principe podjele vlasti i da stvara anarhiju, te da postupa kao da posjeduje državu.

Takav razvoj događaja pokazuje da se produbljuju neslaganja Netanjahuovih pristalica i protivnika nakon trećih parlamentarnih izbora za manje od godinu dana na kojima nije bilo jasnog pobjednika, i niza vanrednih mjera preduzetih da se zaustavi širenje zaraze.

Opozicioni savez partija centra Plavo i bijelo ima tijesnu većinu u novoizabranom parlamentu i smatra da to tijelo mora nastaviti da funkcioniše u krizno vrijeme kako bi se obezbjedila kontrola vlade.

Taj savez optužuje Netanjahua i njegovu prelaznu vladu da uvode nedemokratske mjere i koriste ih kao pokriće da ostanu na vlasti.

Netanjahu je već uspio da mu se odloži suđenje zbog optužbi za korupciju zakazano za 17. mart i odobrio elektronsko nadgledanje izraelskih građana, što je potez bez presedana.

I pored zabrinutosti zbog epidemije Izraelci su izašli na ulice da protestuju protiv napada na demokratuju.

Očekuje se da će Savez plavo i bijelo, bivšeg komandanta izraelske vojske Benija Ganca, izabrati novog predsednika parlamenta i iskoristiti parlamentarnu većinu za usvajanje zakona kojim bi se spriječilo da Netanjahu ubuduće bude premijer.

Broj zaraženih korona virusom u Izraelu naglo raste i više od 1.650 ljudi testirano je pozitivno, pa se strahuje se da će zdravstveni sistem biti preopterećen.

Jedna osoba je preminula, a 31 je u ozbiljnom stanju.

Na okupiranoj Zapadnoj obali otkriveno je 58 slučajeva zaraze, a 17 pacijenata se oporavilo.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније