Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.Mi [ Beta ]

23. 03. 2020. 20:21   >>  20:19 1

ZA IZASLANIKA EU

Lajčak će biti imenovan u aprilu

Miroslav Lajčak će početkom aprila biti imenovan za izaslanika EU za dijalog Beograd-Priština i Zapadni Balkan, a sjutra je moguće da šefovi diplomatija Unije preporuče početak pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, iako možda bez tačnog datuma.

To su agenciji Beta u Briselu prenijeli obavješteni izvori EU koji su precizirali da "mandat Lajčaka treba da obuhvati region Zapadnog Balkana, ali da će prevashodno da radi na pospješenju dijaloga" Beograd-Priština.

U toku su, rečeno je, svi postupci i pripreme za dovršetak mandata sadašnjeg šefa slovačke diplomatije, a odluka o budućem izaslaniku EU može biti donijeta i "pismenom saglasnošću" zemalja članica.

''Izgledi da se Skoplju i Tirani odobri početak pregovora su dobri, ali će to poslije sjutrašnje video rasprave šefova diplomatija EU konačno odlučiti vođi EU takođe video zasjedanjem'', rekli su Beti obavješteni izvori u Briselu, koji smatraju da sad postoji "75 odsto" izgleda za to.

Britanski dnevnik Fajnenšel tajms danas javlja da se davanju "zelenog svetla" za Albaniju i dalje protivi Grčka jer ima zamjerke na popis stanovništva u Albaniji koji vlasti u Tirani mogu iskoristiti za diskriminaciju prema grčkoj manjini u toj zemlji kad je reč o upisu vlasništva u katastre.

Na zasjedanju ambasadora stalnih predstavnika članica EU, koji pripremaju ministarska zasjedanja, najpre je u nacrtu zaključaka navedeno da će "u svijetlu napretka u reformama" biti odlučeno, što potvrđuju vođi Unije, da se "najkasnije do juna" odobri početak pregovora sa Skopljem i Tiranom.

Ali je u poslednjoj verziji nacrta zaključaka za sjutrašnje zasijedanja ministara EU ovaj "junski rok" izostavljen.

Diplomatski zvaničnici u Briselu tvrde da još uvek neke članice EU traže da posebno vlasti u Tirani pruže opipljive dokaze da su uvrežile vladavinu zakona i ojačale nezavisnost pravosuđa, naročito Vrhovnog suda i Visokog suda.

Prema nekim izvorima, ne isključuje se ni odluka da se i Sjevernoj Makedoniji "politički odobri" početak pregovora o članstvu s EU, ali da se, u očekivanju dodatnih rezultata u reformama, Albaniji ostavi neodređen datum međuvladine konferencije sa EU, što je zvanično čin početka pregovora.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније