Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

20. 03. 2020. 09:38   >>  09:36 3

KINESKI STRUČNJACI

Smrtnost od virusa korona 1,4 odsto

Od Kovida-19 u Vuhanu, epicentru epidemije, umrlo je 1,4 dosto oboljelih, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak koje ističe da je s godinama oboljelih rasla i smrtnost.

Bolest Kovid-19 koja je buknula u Kini krajem 2019. širi se velikom brzinom u svijetu, gdje je potvrđeno više od 200.000 slučajeva zaraze, a više od 9.000 ljudi je umrlo.

Svjetska zdravstvena organizacija je navela prošle sedmice da je virus smrtonosan za 3,4 odsto zaraženih.

No zbog ograničenih mogućnosti testiranja ili odluke nekih jako zahvaćenih zemalja da više ne testiraju, broj potvrđenih slučajeva je vjerojatno jako podcijenjen u odnosu na broj stvarno zaraženih.

Neki stručnjaci zaključuju da je smrtnost čak i puno niža.

Po zaključku ekipe kineskih naučnika koji su u četvrtak objavili rezultate istraživanja u časopisu "Nature Medicine", nakon razvoja simptoma Kovida-19 postoji 1,4 odsto vjerovatnosti smrtnog ishoda.

"Procjena stvarnog broja slučajeva, neophodna za određivanje težine slučaja, složena je u preopterećenom zdravstvenom sistemu koji ne može sa sigurnošću odrediti broj slučajeva", napisali su naučnici.

Pet puta veća vjerovatnoća da će umrijeti stariji od 59 godina

Kontinentalna Kina je 29. februara bilježila 79.394 potvrđena slučaja i 2.838 umrlih (ili 3,5 odsto smrtnosti među pozitivnim slučajevima), od kojih većina u Vuhanu.

Ali autori drže da blaži slučajevi nijesu ubrojeni i smatraju da je njihova procjena smrtnosti prikladnija za procjenu.

Broj umrlih "prije svega zavisi od težine simptoma razvijenih kod zaražene osobe i to pitanje bi trebalo biti u središtu pažnje", napisali su.

Istraživanje koje je vodio infektolog univerziteta u Hong Kongu Džozef Vu bavilo se i odnosom dobi i smrtnosti.

Postoji pet puta viša vjerovatnost da će umrijeti osobe starije od 59 godina od onih između 30 i 59 godina. Mlađi od 30 godina su za 60 odsto manje ugroženi od srednjovječnih.

Opasnost od razvoja umjerenih simptoma do teških raste oko četoro procenta po godini starosti unutar grupe između 30 i 60 godina.

Vu smatra da su te informacije važne za Evropu koja je sada epicentar pandemije.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније