Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 02. 2013. 09:33 >> 09:29

SVEMIRSKI ŠTIT

Moskva priprema program za odbranu od svemirskih tijela

Rusi smatraju da operativan, nacionalni sistem odbrane od prijetnji iz svemira može biti izgrađen u roku od 10 godina. Nakon posljednjeg incidenta, kada je meteor pao na područije oko Urala, odlučeno je da se programu dodaju još dvije milijarde eura.

Ruski naučnici su prezentovali federalni program koji bi omogućio presrijetanje svemirskih tijela koja bi prijetila Zemlji. Roskosmos, nacionalna svemirska agencija, već je odobrila realizaciju projekta.

Sistem će se sastojati od mreže robotskih teleskopa, od kojih će neki biti u svemiru a drugi na Zemlji, i rano će upozoravati na prijetnje.

Uništenje asteroida ili meteora može biti izvedeno moćnom termonuklearnom bojevom glavom. Ukoliko se prijetnja otkrije ranije, razmotriće se druge mjere kojima bi se izmjenila putanja leta svemirskog tijela.

Program je već predat šefu Ruske odbrambene industrije, Dimitriju Rogozinu, koji će ga predstaviti Premijeru Rusije Dimitriju Medvedevu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније