Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: M.M. ]

16. 03. 2020. 19:22 >> 19:21
2

RUSKI USTAVNI SUD

Podrška amandmanima koji Putinu omogućavaju još 16 godina vlasti

Ruski ustavni sud ocijenio je danas da je zakon o ustavnim amandmanima, koji omogućava aktuelnom predsjedniku Vladimiru Putinu da ostane na vlasti još 16 godina, u skladu sa ruskim ustavom.

Zakon još mora da bude potvrđen na referendumu koji je zakazan za 22. april.

Ukoliko polovina izašlih na glasanje bude glasalo "za" ustavne izmjene, one će stupiti na snagu.

Prema važećem zakonu, Putin, koji je na vlasti od 2000. godine, ne bi mogao da se kandiduje za predsjednika 2024. godine zbog ograničenja mandata, ali ustavne izmjene bi resetovale broj mandata, omogućavajući mu da se kandiduje za još dva šestogodišnja mandata.

Zahtjev predsjednika Rusije Vladimira Putina da provjeri ustavnost zakona o izmjenama Ustava Ruske Federacije stigao je u subotu pred Ustavni sud Rusije, nakon što ga je on potpisao.

Kako je saopštila pres-služba Kremlja, Putin je u svom zahtjevu od Ustavnog suda, između ostalog, zatražio da se izjasni o mogućnosti dopune Ustava izmenama koje omogućavaju aktuelnom predsjedniku da učestvuje na novim predsjedničkim izborima.

Ostale ustavne promjene dalje jačaju ulogu predsjednika i naglašavaju primat ruskog zakona nad međunarodnim normama - odredba koja odražava nezadovoljstvo Kremlja Evropskim sudom za ljudska prava, koji više ne bi mogao da donosi presude kojima se protivi Moskva.

Promjene takođe zabranjuju istopolni brak i pominju "vjeru u Boga" kao jednu od ruskih tradicionalnih vrijednosti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније