Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

16. 03. 2020. 13:16 >> 13:28

KORONAVIRUS

Raste broj oboljelih u Turskoj, drugi smrtni slučaj u Austriji

Zbog koronavirusa, Njemačka će danas u osam časova zatvoriti svoje granice prema Austriji, Francuskoj i Švajcarskoj, objavio je njemački dnevnik "Bild".

Navodi se da ova mjera predviđa pojačane kontrole na granicama i vraćanje stranih državljana koji dolaze iz tih susjednih zemalja.

Prevoz robe između Njemačke i susjeda i dalje će se obavljati.

Mediji prenose i da će osobe koje iz pograničnih regiona rade u Njemačkoj ili na drugoj strani granice, moći da prelaze granicu, ali uz opsežne kontrole.

Njemački mediji tvrde da je glavni razlog za zatvaranje međe ne samo sprječavanje širenja korona virusa već i pokušaj da se spriječi kupovina na veliko od strane stranaca, pošto je, prema “Bildu” u pograničnim mjestima već sada dolazilo do nestašice osnovnih potrepština.

Drugi smrtni slučaj u Austriji
Austrijanci, koji se nalaze u inostranstvu, treba pod hitno da se vrate, poručio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavljujući skoriju potpunu obustavu letova.

Kurc je, za austrijsku državnu televiziju ORF, rekao da se trenutno avio saobraćaj drži na minimalnom radu, a da će, čim se svi Austrijanci vrate, svi letovi ka područjima ugroženim korona virusom biti obustavljeni.

Inače austrijska vlada proširila je već spisak zemalja za koje važi zabrana leta i u njega uvrstila Rusiju, Ukrajinu, Veliku Britaniju i Holandiju.

Austriji je tokom noći preminula jedna žena usljed oboljenja od korona virusa. Žena je iz pokrajine Štajerska i rođena je 1944. godine. Ona se nalazila na stacionarnom liječenju i imala je više drugih oboljenja. Ovo je druga žrtva korona virusa, uz jednu osobu koja je tokom vikenda preminula, a za koju se sumnja da je bila zaražena korona virusom.

Broj inficiranih korona virusom u Austriji nastavlja da značajno raste i jutros se približio brojki od 1.000.

Prema Ministarstvu zdravlja, trenutno je 959 osoba pozitivno testirano na korona virus. Od prvih oboljenja, krajem februara, u Austriji je sprovedeno 8.490 testiranja na korona virus.

Posmatrano po pokrajinama, u Tirolu i dalje ima najveći broj inficiranih, koji iznosi 254, a koji je mjerama potpune obustave javnog života u tom dijelu Austrija zaustavljen, dok je je u Gornjoj Austriji broj porastao na 196. Zatim slijedi Donja Austrija sa 150, Beč 122, Sstajerska 111, Forarlberg 55, Salcburg 54, Burgenland 10 i Koruška sa 7 slučaja.

Novi slučajvi u Turskoj
U Turskoj je potvrđeno 12 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 18, što je najveći dnevni skok od kada je u toj zemlji prošle nedjelje otkriven prvi oboljeli, saopštio je danas ministar zdravlja Fahretin Koca.

Koca je precizirao da su dva od novih 12 slučajeva povezana sa prvim oboljelim, sedam ih je doputovalo iz Evrope, a tri iz SAD, prenosi Rojters. Turska je u srijedu postala posljednja velika svjetska ekonomija koja je prijavila epidemiju.

Vlada je od tada preduzela mjere sa zaustavi širenje virusa, među kojima je žatvaranje škola i fakulteta, održavanje sportskih događaja bez prisustva publike i zabrana letova u mnoge zemlje. Hiljade muslimana koji su se vratili sa hodočašća u Saudijskoj Arabiji stavljene su juče u karantin, a ministarstvo unitrašnjih poslova je saopštilo da će od danas biti zatvoreni barovi i noćni klubovi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније