Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

11. 03. 2020. 09:46   >>  09:52

U JAPANU

Obilježena deveta godišnjica katastrofe u Fukušimi

Japan je danas obilježio devetu godišnjicu razorne prirodne katastrofe i akcidenta u nuklearki u Fukušimi, ali su zvanične komemoracije i bdenja otkazani iz straha od širenja koronavirusa.

Zemljtres i cunami izazvali su 11. marta 2011. godine najgori nuklearni akcident od Černobila u postrojenju u Fukušimi, 220 kilometara sjeveroistočno od Tokija.

Prirodna katastrofa i otapanje jezgra reaktora primorali su hiljade lokalnih stanovnika na evakuaciju.

Japanski premijer Šinzo Abe i drugi vladini zvaničnici prisustvovali su maloj memorijalnoj ceremoniji na kojoj je održan minut ćutanja, sjedeći na stolicama postavljenim daleko jedna od druge, prenosi AP.

Abe se u govoru izvinio zbog odsustva zvaničnog komemorativnog skupa, ističući da je to neophodno kako bi se spriječilo širenje virusa.

On je pohvalio rekonstrukciju regiona pogođenog katastrofom i dodao da se nada da će Olimpijske igre u Tokiju ovog ljeta biti prilika da zemlja pokaže rezultate svojih napora za oporavak.

Uprkos brojnim znacima oporavka sjeveroistočnog dijela Japana, pojedini stanovnici još nijesu u mogućniosti da žive u predjelima najbližim fabrici u Fukušimi, jer je nivo radijacije i dalje visok.

U Japanu je potvrđeno skoro 1.300 slučajeva koronavirusa, od kojih je 700 sa kruzera Dajmond princes.

Svakim skokom broja oboljelih rastu spekulacije da bi Olimpijske igre, koje treba da počnu 24. jula u Tokiju, mogle da budu otkazane, odložene ili održane bez prisustva gledalaca, kao što je već slučaj sa brojnim predolimpijskim kvalifikacijama i drugim sportskim događajima proteklih nedjelja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније