Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.B. ]

04. 03. 2020. 19:20 >> 19:21

OSTAVKA HONČARUKA

Ukrajinski premijer razriješen

Ukrajinski poslanici danas su prihvatili ostavku premijera Oleksija Hončaruka, čiji se rad tokom šestomjesečnog mandata našao pod oštrom kritikom predsjednika Vladimira Zelenskog.

Članovi partije "Sluga naroda" predsjednika Zelenskog koji ima dominantnu većinu u parlamentu imao je vodeću ulogu u razrješenju Hončaruka.

Glasanje je bilo jasno: 353 "Za", niko protiv, 40 uzdržanih.

U govoru pred poslanicima prije glasanja, Zelenski je rekao da Hončaruk nije uspio da zaustavi industrijski pad i nije ispunio ciljeve prikupljanja poreza.

"Potrebni su nam novi mozgovi i nova srca u vladi"', rekao je predsjednik.

Poslanici će se danas izjašnjavati o Denisu Šmigalu kao novom premijeru, nasljedniku Hončaruka.

Šmigal (44) koji je od prošlog mjeseca vicepremijer, prethodno je bio šef regionalne vlasti zapadnog regiona Ivano-Frankivska.

On je u govoru poslanicima rekao da su "očekivanja građana ogromna i da njihovo strpljenje ističe", dodavši da su nam "rezultati potrebni već danas".

Nekoliko ključnih ministara takođe je spremno da izgubi posao tokom rasprave u parlamentu.

Oleksi Hončaruk (35) je svoju prvu ostavku podnio u januaru kada je snimljen kako govori da je predsjednik Zelenski "TV-zvezda bez političkog iskustva i znanja o ekonomiji".

Zelenski je to nazvao "neprijatnim", ali nije smenio Hončaruka.

Promjena kabineta dolazi u vrijeme kada rejting predsjednika Zelenskog pada.

Kampanja Zelenskog, poslije koje je pobijedio na izborima u aprilu prošle godine, zasnivala se na obećanjima da će okončati rat s ruskim separatistima u istočnoj Ukrajini i iskorjeniti korupciju u državi.

On je započeo novu rundu pregovora kako bi se riješio sukob i izvršila razmjena zarobljenika, ali su se sukobi na istoku nastavili.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније