Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTS, Objavila: R.B. ]

02. 03. 2020. 22:45 >> 22:44
2

PO NALOGU PAPE

Vatikan otvorio tajne arhive

Po nalogu pape Franje, otvoreni su tajni arhivi koji se odnose na period Drugog svetskog rata, kada je poglavar bio Pije HII. Jevreji koji su otvaranje ahiva tražili decenijama, isto kao i naučnici i istoričari, očekuju odgovore na pitanja o papinoj ulozi u borbi protiv nacizma, a domaći naučnici o odnosu prema NDH, Anti Paveliću i Alojziju Stepincu.

Počelo je na pozorišnoj sceni, u predstavi u Njemačkoj, 1963, u kojoj je Sveta stolica optužena da je pasivna prema nacizmu.

Prije pozorišnih dasaka, sve se zapravo odigralo tokom Drugog svjetskog rata. Piju XII, izabranom prije početka rata, pripisuje se ćutanje na stradanje Jevreja, uključujući i one koji su 1943. iz Rima deportovani u Aušvic.

"Papa Pije XII je šampion humanosti, čovjek duboko zabrinut za sudbinu ljudi za one koji su bili progonjeni tih užasnih godina, neko ko je i sam bio objekat mržnje nacista i fašizma", rekao je Pol Galager, sekretar Svete Stolice za odnose sa državama.

Drugo ćutanje zanima ovdašnje istoričare - o odnosu pape, Stepinca i NDH.

"Tu bi mogli da zaključimo šta je sve Vatikan znao o onome što se događalo u NDH, a bio je odlično obaviješten. Ono štose dešavalo u NDH je jedna velika i krupna mrlja na djelovanju Vatikana i Svete stolice, jer tu nije bilo riječi samo o fizičkom uništenju Srba, nego i prisilnom pokatoličenju", istako je istoričar Milan Koljanin.

75 godina moralo je da prođe da bi se arhivi otvorili, a čak 14 da se dva miliona dokumenata složi po datumima i temama koji obuhvataju i period poslije rata.

"Ne samo bjekstvo Pavelića, nego i drugih važnih nacističkih zločinaca, recimo Ajhman, i mnogi drugi su se sklonili tzv. pacovskim kanalima u Južnu Ameriku, i n aBliski istok. Tu treba posebno naglasiti stav Vatikana i Svete stolice prema komunizmu i Hladnom ratu", dodao je Koljanin.

Dio dokumenata o Drugom svjetskom ratu već je objavljen 70-ih godina. Istoričarima to nije bilo dovoljno.

"Ne vjerujem da crkva ima ičega da se plaši, jer, ono što je rekao papa Lav XIII prije 100 godina, crkva se ne plaši istine, zato moramo da sačekamo rezultate istraživanja", kazao je Andrea Tornieli, direktor "Vatikan medija".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније