Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

02. 03. 2020. 21:31 >> 21:27
1

GRČKA - TURSKA

Niz hitnih sastanaka u EU zbog priliva migranata

Vanredna sjednica ministara unutrašnjih poslova Evropske unije (EU) sazvana je za srijedu u Briselu u nastojanju da pomognu Grčkoj i Bugarskoj poslije odluke Turske da dozvoli prolaz hiljada izbjeglica i migranata ka EU.

"Vanredni sastanak ministara unutrašnjih poslova u srijedu će biti prilika da se usvoje mjere za podršku Grčke", rekao je potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Shinjas u Tviter poruci.

Tenzije sa Turskom i sukob u Siriji razmatraće u petak ministri spoljnih poslova EU na vanrednom sastanku u Zagrebu, javili su diplomatski izvori.

Bugarska je takođe tražila evropsku podršku da se suprotstavi dolasku migranata i izbjeglica na njenim granicama.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas EU da preuzme svoj dio tereta u prihvatu migranata i izbjeglica iz Sirije pošto im je "otvorio vrata ka EU" u pokušaju da dobije više zapadne podrške u Siriji.

"Od kad smo otvorili naše granice, broj onih koji su se uputili ka Evropi dostigao je stotine hiljada. Uskoro će taj broj da bude izražen u milionima", rekao je danas Erdogan.

Više hiljada migranata i izbjeglica nagomilalo se duž kopnene grčko-turske granice duge 212 kilometara koju dijeli rijeka Evros (Marica na turskoj strani), očekujući da će uspjeti da pređu u Grčku. Međunarodna organizacija za migracije procijenila je ovog vikenda da ih je tada bilo već oko 13.000.

Povećan broj dolazaka takođe je zabilježen na grčkim ostrvima u Egejskom moru koja su blizu turske obale.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen će sjutra posjetiti tu oblast sa predsjednicima Evropskog savjeta i Evropskog paralmenta Šarlom Mišelom i Davidom Sasolijem. Ona će razgovarati sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom.

Evropska agencija za kontrolu granica Fronteks prihvatila je danas da pokrene brzu operaciju podrške Grčkoj.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније