Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

02. 03. 2020. 10:06 >> 10:21

TEŠKA PRIJETNJA

Grčka blokira ulazak migrantima

Grčka je suspendovala nove zahtjeve za azil u narednih mjesec dana navodeći da će odmah vratiti sve koji u zemlju uđu ilegalno.

Grčki zvaničnici navode da su sprečili blizu 10.000 migranata da pređu granicu iz Truske.

Premijer Kirjakos Micotakis rekao je da je Grčka povećala "nivo odvraćanja na granicama do maksimuma".

Grčka je saopštila danas da se suočava sa ozbiljnom prijetnjom više hiljada migranata na njenim granicama, pošto je Turska omogućila njihovo kretanje.

"U ovim uslovima sadašnja situacija je aktivna, ozbiljna, teška prijetnja nacionalnoj bezbjednosti Grčke", rekao je portparol vlade Stelios Pecas.

Prema njegovim riječima, Turska ohrabruje takvo kretanje migranata, prenosi Rojters.

Od kada je Ankara saopštila da više neće sprečavati kretanje migranata sa EU, veliki broj ljudi okupio se na granici sa Grčkom, gdje je došlo do incidenata, kada su grčki policajci koristili suzavac protiv migranata koji su ih gađali kamenjem.

Grčka vlada je sinoć saopštila da je za 24 sata spriječen ulazak 9.972 osoba iz Turske oko Evbosa, a da su uhapšene 73 osobe.

I Austrija i Hrvatska spremne da zaustave migrante

Austrija će zaustaviti sve migrante koji pokušaju preći njenu granicu, ako mjere za zaustavljanje izbjeglica u Grčkoj i na Balkanu ne uspiju, izjavio je juče ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer.

"Mađarska nas je uvjerila da će zaštititi svoje granice najbolje što može, isto kao i Hrvatska", rekao je Nehamer za RTV ORF.

"Hrvatska policija efikasno štiti hrvatsku granicu, a u ovom trenutku nema vidljivih povećanja migrantskih kretanja zapadnobalkanskom rutom ni podizanja aktivnosti na granici sa Srbijom", rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Komentirajući migrantski talas iz Turske, koja je, nezadovoljna saradnjom s Evropskom unijom, pustila dio migranata da krene prema Grčkoj, Božinović je podsjetio da "Hrvatska ima plan već nekoliko godina".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније