Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

27. 02. 2020. 21:18   >>  21:18

"NEMA ZARAŽENIH U CIJELOJ DRŽAVI"

Italija poziva turiste da se vrate

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo pozvao je strane turiste da se vrate u tu zemlju, gdje su se pojavile sumnje u validnost zvanične metodologije za registrovanje zaraženih.

Italijanska civilna zaštita javila je danas novi bilans osoba testiranih pozitivno na koronavirus, taj broj je porastao na 528 u odnosu na 400 juče, i 14 umrlih, u odnosu na 12 prethodnog dana.

Visoki zvaničnici, koji nadgledaju krizu koronavirusa u Italiji, kritikovali su tu metodologiju i objavljivanje podataka na osnovu nje.

Valter Rikardi, italijanski član uprave Svjetske zdravstvene organizacije, koji savjetuje vladu Đuzepea Kontea je kritikovao to što Italija vrši suviše testova. U Italiji je od petka napravljeno 11.085 testova, dok je u Francuskoj na primjer napravljeno 400, kako javlja civilna zaštita.

Direktor referentne bolnice za infektinve bolesti u Rimu Đuzepe Ipolito, smatra da treba prijaviti SZO-u broj kliničkih slučajeva, odnosno osoba koje imaju kašalj, temperaturu ili respiratorne probleme a koje su boravile na kriznim mjestima ili bile u kontakt sa bolesnim. Ipolito je rekao da neko može da bude pozitivan na test a da nema nikakve simptome, i rekao da je broj zaista bolesnih u Italiji znatno manji.

Eksplozija broja zaraženih koronavirusom u Italiji od petka je dovela do talasa otkazivanja u turističkom sektoru, uključujući i u mjestima daleko od žarišta epidemije.

"Naša djeca idu u školu. Ako naša djeca idu u školu onda i turisti i preduzetnici takođe mogu da dođu", rekao je Di Majo stranim novinarima u Rimu.

Di Majo je rekao da Italija ima samo dva potvrđena žarišta (na sjeveru) i da je od više od 7.000 opština u Italiji jedva nešto više od desetak pogođeno novom epidemijm. On je naglasio da je Italija zemlja koja je "pouzdana i transparentna".

"Ne možemo da budemo kažnjeni zato što pravimo više kontrola", rekao je on, i dodao da niko ne želi da minimizira ozbiljnost situacije, ali je izrazio žaljenje što se u vijestima predstavlja cijela Italija kao rizična zona.

"Brojne pogrešne vijesti koje kruže u inostranstvu donose štete našoj ekonomiji", rekao je on i dodao da te lažne vijesti nanose više štete od rizika od epidemije.

Tako je na primjer stopa zauzetosti hotelskih soba u Milanu, ekonomskm srcu zemlje koji se nalazi samo šezdeset kilometara od glavnog žarišta epidemije pala uobičajenih 85-90 odsto u ovom periodu na 20 odsto. U Rimu, glavnom gradu daleko od žarišta zaraze, više od 50 odsto rezervacija do kraja marta je otkazano. Otkazano je takođe više milanskih profesionalnih sajmova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније