Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Agencije, objavila B.B. ]

27. 02. 2020. 08:47 >> 08:47
1

IZVJEŠTAJ SZO O KORONAVIRUSU

Nova žarišta širom svijeta, strah od pandemije

Koronavirus je, kako se čini, ušao u novu fazu, s novim žarištima širom svijeta, što povećava strahove kako će se pretvoriti u pandemiju. Zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) sinoć su rekli kako je prvi put broj dnevnih slučajeva zaraze koronavirusa prijavljenih izvan Kine premašio broj zaraženih u zemlji odakle je krenuo smrtonosni virus.

Zaraza koronavirusom je sada prijavljena na svim kontinentima, osim na Antarktiku.

Virus je za sada ubio najmanje 2.800 ljudi globalno, od čega veliku većinu iz kopnene Kine.  Globalno je više od 81.700 slučajeva zaraze koronavirusom.

Prvi slučajevi u Danskoj, Rumuniji, Estoniji  

Danska je potvrdila prvi slučaj koronavirsa, a zaražen je muškarac koji se vratio sa skijanja u Lombardiji u Italiji.

Nakon testiranja koje je obavljeno sinoć, muškarac se nalazi u izolaciji u svom domu, sa svojim sinom i ženom, koji su negativni na koronavirus, prenio je Rojters.

Prvi slučaj koronavirusa neće promijeniti procjenu, koja je objavljena u utorak, da je u Danskoj nizak rizik od epidemije.

I u Estoniji su potvrdili prvi slučaj koronavirusa. Estonski ministar rekao je da je zaražena osoba državljanin Irana koji je u Estoniju došao u srijedu i sada je u karantinu.

Rumunija je u srijedu potvrdila prvi slučaj koronavirusa, riječ je o muškarcu koji je bio u kontaktu s italijanskim državljaninom koji je boravio u Rumuniji.

"Muškarac je bio u kontaktu s italijanskim državljaninom koji je otputovao u Rumuniju ranije ovog mjeseca. U dobrom je stanju i biće prebačen u zaraznu bolnicu u Bukureštu", objavio je rumunski ministar zdravlja Viktor Kostače.

Dodao je kako je ostalih sedam članova porodice zaraženog negativno na koronavirus.

Norveška i Sjeverna Makedonija prijavile su prvi slučaj koronavirusa u svojim zemljama, a Švedska i Finska drugi.

Velika Britanija, u kojoj je 13 osoba pozitivno na Covid-19, počela je provoditi nasumična testiranja na pacijentima koji imaju simptome nalik gripu u sklopu sistema ranog uzbunjivanja u slučaju širenja epidemije.

U Italiji više od 400 slučajeva, izliječeno troje

Trudna supruga prvog italijanskog pacijenta je dobro, javlja TGCOM24. Ona je hospitalizovana, pozitivna je na koronavirus ali ne pokazuje simptome. I beba i ona su dobro, kazali su iz bolnice. Na koronavirus je pozitivno još šest kolega njenog supruga, ali niko ne pokazuje simptome.

Najveću epidemiju koronavirusa u Evropi bilježi Italija, koja je dosad prijavila 424 slučaja, a od prošlog petka do danas umrlo je 12 osoba. Tri pacijenta su izliječena.

Riječ je o tri pacijenta liječena u Rimu od početka febrzuara - par kineskih turista i jedan mladić koji se vratio iz Kine. To su bili prvi slučajevi koronavirusa u Italiji.

Bolnica je u liječenju koristila antivirusnu eksperimentalnu terapiju, precizirao je. Ljekari su eksperimentirali s antiviralnim agensima i ljekovima koji se koriste protiv virusa ebole.

Najpogođenija oblast u Italiji je Lombardija.

Osamnaest karabinjera iz Kodonja od srijede je u izolaciji zbog mjera opreza jer su bili na oproštajnom susretu s kolegom koji je zaražen. Kodonjo i devet gradova Veneta su u karantinu nakon hospitalizacije 38-godišnjeg "nultog pacijenta", uz kojeg se povezuje većina slučajeva u Lombardiji.

U Venetu je zaražena 71 osoba i tamo je u petak zabilježen prvi smrtni slučaj te bolesti.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније