Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.B. ]

26. 02. 2020. 22:22   >>  22:24

ZAPADNA OBALA

Palestinska uprava osudila Netanjahuove planove

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Maliki upozorio je danas da će plan Izraela o izgradnji stanova za jevrejske naseljenike u spornom području Zapadne obale uništiti izglede za mirovno rješenje sukoba ta dva naroda po modelu dvije države.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u utorak izjavio da je dao instrukcije za projekat izgradnje 3.500 stanova koji je dugo bio zamrznut zbog protivljenja vlada zemalja koje podržavaju mirovno rješenje uz osnivanje nezavisne države Palestine.

Izgradnja u "području E1" - između istočnog Jerusalima i jevrejskog naselja Male Adumim, prepolovila bi Zapadnu obalu i onemogućila razvoj centra buduće palestinske države.

Zato je Al Maliki u Ženevi, gdje je zbog sastanka Saveta UN za ljudska prava, rekao novinarima da je cilj tog plana izgradnje "uništenje rješenja o dvije države" i da će ta izgradnja "ubiti svaku mogućnost" čak i za mirovni plan koji je u januaru predstavio predsjednik SAD Donald Tramp, a prihvatio ga Netanjahu, dok su ga Palestinci odbili.

Taj projekat je pripremila vlada bivšeg premijera Izraela Jicaka Rabina, od njega je kasnije odustao premijer Arijel Šaron - na zahtev predsjednika SAD Džordža Buša, a 2012. Netanjahu je oživio tu ideju, ali su Francuska i Velika Britanija zbog toga razmatrale opoziv svojih ambasadora u Izraelu.

Od tada je taj projekat bio "zamrznut" zbog pritiska evropskih vlada i SAD, rekao je Netanjahu u utorak i objavio da je naredio da se planiranje nastavi.

Ta Netanjahuova najava tumači se kao dio taktike da njegov desničarski blok dobije veću podršku na predstojećim izborima.

Izraelski premijer se na tim trećim izborima za manje od godinu dana bori i za sopstveni politički opstanak.

Izrael je Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom okupirao u ratu 1967. godine i danas na toj teritoriji živi oko 700.000 jevrejskih naseljenika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније