Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 02. 2020. 19:41   >>  19:40

NOVI PRISTUP EK

Revidiranu metodologiju proširenja podržale sve članice

Novi pristup Evropske komisije i revidiranu metodologiju proširenja podržale su sve zemlje članice, saopštio je nakon Savjeta za opšte poslove EU, potpredsjednik EK Maroš Šefčevič. Poručuje da će EU osnažiti ekonomsko prisustvo na Zapadnom Balkanu kako bi se smanjio ekonomski jaz između razvijenijih i manje razvijenih zemalja.

Ministri evropskih poslova zemalja članica EU nedvosmisleno su podržali novi pristup Evropske komisije po pitanju proširenja, saopštio je nakon predstavljanja nove metodolgije pred Savjetom za opšte poslove EU, potpredsjednik EK Maroš Ševčovič.

"Veliku podršku dobile su tri smjernice za 2020. koji se odnose na revidiranu metodologiju, otvaranje pregovora sa Albanijom i Sjevernom  Makedonijom, kao i prijedlog o jakom fokusu na vladavinu prava i ekonomskom razvoju. Opšti je zaključak da su čvrsti na zaslugama zasnovani kriterijumi za punopravno člasnstvo Zapadnog Balkana u našem političkom i geopolitičkom i ekonomskom interesu i intenziviraćemo naše prsustvo na Zapadnom Balkanu kako bismo smanjili ekonomski jaz između nas", naveo je Ševčovič, potpredsjednik Evrposke komisje.

Informacija Komisje o predloženoj revidiranoj metologiji ide ruku pod ruku sa preipremama izvještaja o napretku za Sjevernu Makedoniju i Albaniju koji bi trebalo da bude objavljen sljedeće sedmice.

"Hvatska želi da ta dva procesa vodi paralelno kako bi stvorila uslove da se ide naprijed i da se postigne dogovor o Albaniji i S.Makedoniji. Bicemo veoma aktivni u tome", naveo je Andreja Metelko-Zgombić, državna sekertarka za EP Hrvatske.

Evropski Savjet dao je zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s Ujedinjenim kraljevstvom o novom sporazumu o partnerstvu. Pregovore će, u ime EU voditi dosadašnji glavni pregovarač Mišel Barnije.

"Nećemo taj sporazum zaključiti po bilo koju cijenu. Naši principi sadržani su u političkoj deklaraciji koju smo već postigli sa Velikom Britanijom. U mjesecima koji dolaze insistiraćemo na uravnoteženom partnerstvu, kako bi se ostvarila lojalna konkurencija i postigli neophodni standardi," kaže Mišel Barnije, pregovarač EU sa VB.

Iz Savjeta su zaključili da su spremni da UK ponude ambiciozno, opsežno i uravnoteženo partnerstvo koje će biti na korist objema stranama.

Ivan Mijanović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније