Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

25. 02. 2020. 09:48 >> 09:46

INVESTITORI OČEKUJU NAJGORE

Libanski dug ogroman, pozvan MMF da pomogne

Investitori koji drže obveznice Libana očekuju najgore, jer višegodišnje loše upravljanje finansijama može omesti servisiranje duga po prvi put, javlja CNCB.

Zvaničnici MMF-a pozvani su da pomognu vladi u Bejrutu da nađe rješenje za upravljanje ogromnim libanskim dugom, od oko 160 odsto BDP-a, usred najgore finansijske krize od brutalnog građanskog rata 1975-90 u toj mediteranskoj zemlji i višemjesečnih narodnih protesta, navodi ta američka televizija.

Dvije najveće svjetske bonitetne agencije su tokom vikenda smanjile suvereni kreditni rejting Libana na nivo "smeća". Agencije Mudiz i S&P snizile su rejting Libana za dugoročno devizno zaduživanje na "Ca" i "CC", respektivno - pri čemu su obje ocjene za deset nivoa ispod investicionog.

Kreditni rejting Libana je sada niži od Argentine i Demokratske Republike Kongo, dodaje CNBC.

"Kao posljedica snažnih fiskalnih, eksternih i političkih pritisaka, smatramo da je u ovom trenutku gotovo izvjestan problem izmtene uslova ili jednostrano neplaćanje komercijalnog duga Libana", navedeno je prošle nedjelje u analizi kompanije S&P-a. Izvještaj ove agencije uslijedio je nakon što je Nabih Beri, predsjednik libanskog parlamenta, rekao da bi restruktuiranje duga bilo "najbolji ishod“ za zemlju.

Kako se približava rok za plaćanje libanskog duga po osnovu evroobveznice od 1,2 milijarde dolara, koji dospijeva 9. marta, cijena te hartije je pala sa 90 centi, u dolarskom iznosu, koliko je iznosila početkom februara na rekordnih 53 centa prošle nedjelje, a prinos na tu evroobveznicu je premašio 1.000 procenata, dodaje CNCB. Vrijednost libanske lire, koja je zvanično vezana za dolar, sunovratila se na crnom tržištu za 40 odsto, dok su lokalne banke uvele kvote na nužna dolarska plaćanja za uvoz hrane, ljekova i drugih prozivoda neophopdnih za život.

"Vlasti će morati da restrukturiraju dug, to je neizbježno. Oni će iscrpjeti devizne rezerve kako bi otplatili dug a to je klasičan znak neizbježnog neizvršavanja obaveza u budućnosti. Pitanje je kada, a ne da li će se to dogoditi", rekao je za CNBC Mohamed Faur, libanski finansijski stručnjak sa Univerzitetskog koledža Dablin.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније