Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

22. 02. 2020. 15:17   >>  15:16

SASTANAK U RIJADU

Umjesto o oporezivanju, G20 o koronavirusu

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka članica G20 danas su se okupili u Rijadu na sastanku o posljedicama epidemije novog koronavirusa na svjetsku ekonomiju.

Sastanak G20 u Saudijskoj Arabiji, prvi u nekoj arapskoj državi, za cilj ima i napredak ka konsenzusu o najprikladnijem sistemu međunarodnog oporezivanja informatičkih kompanija.

Ipak, glavni dio će biti u znaku zabrinutosti zbog virusa koji je natjerao kineske vlasti da izoluju milione ljudi da bi spriječili širenje bolesti koja će imati velike posljedice po svjetsku ekonomiju.

Epidemija je u Kini već odnijela 2.345 života, paralisala saobraćaj i natjerala kompanije da obustave sve aktivnosti.

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva je juče rekla da udar epidemije može biti kratkotrajan, ali da se podudario s periodom "krhkosti" globalne ekonomije.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je danas da će glavna tema rasprave biti plan za zaštitu ekonomije od posljedica korona virusa.

Trenutno najpoželjniji scenario je pad ekonomskih aktivnosti praćen snažnim zaletom, "ali pitanje je i dalje otvoreno", naveo je Le Mer i dodao da je moguće i smanjenje privrednog rasta ali bez snažnog oporavka.

Kina nije poslala zvaničnike na skup i predstavlja je ambasador u Rijadu.

Jutros je održan sastanak na ministarskom nivou o poreskim izazovima koje predstavlja digitalizacija ekonomije dok će sastanak iza zatvorenih vrata biti održan popodne.

"Postoji konsenzus među članicama G20 o neophodnosti novog sistema međunarodnog oporezivanja zbog efikasnosti", rekao je Le Mer.

G-20 je neformalni forum 19 država svijeta s najrazvijenijim ekonomijama, i Evropske unije. One zajedno s 90 odsto učestvuju u svetskom BDP-u, sa 80 odsto u svjetskoj trgovini i u njima žive dvije trećine stanovnika svijeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније