Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

19. 02. 2020. 11:39 >> 11:38

IZVJEŠTAJ UN-A

Sva djeca ugrožena klimatskim promjenama i lošom ishranom

Svijet ne uspijeva da zaštiti djecu od zdravstvenih opasnosti koje predstavljaju klimatske promjene i loša prehrana, stoji u ključnom UN-ovu izvještaju upozoravajući da je svako dijete pod "trenutnom prijetnjom".

Prema mišljenju više od 40 svjetskih najistaknutijih stručnjaka za zdravlje djece i adolescenata, nijedna država na svijetu ne štiti adekvatno sljedeći naraštaj od utjecaja ugljendioksida, uništavanja prirode i procesuirane hrane.

Oni su rekli da pretjerane emisije ugljendioksida, koje uglavnom proizvode bogatije države, "prijete budućnosti sve djece" te će ih opteretiti dodatnim zdravstvenim opasnostima, od smrtonosnih talasa vrućine do pojačanog širenja tropskih bolesti.

Izvještaj koji su naručili Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF takođe naglašava da djeci prijeti opasnost štetnog reklamiranja hrane bogate mastima i šećerom, alkohola i cigareta.

"Velika poruka je da nijedna država ne štiti zdravlje današnje djece niti njihovu budućnost", rekao je Entoni Kostelo, profesor Međunarodnog centra za zdravlje djece i direktor Instituta za svjetsko zdravlje na Universitetu Koledž u Londonu.

"Kad pogledate kakvu štetu čini zagađenje vazduha dječjim plućima, imamo vrlo malo vremena da to riješimo", rekao je za AFP.

"Imamo rješenja, ono što nemamo je političko vođstvo i želja da se to postigne", kazao je Kostelo.

Izvještaj, objavljen u medicinskom časopisu "The Lancet", rangira 180 država po stopi preživljavanja djece, obrazovanju i prehrani.

"Donosioci svjetskih odluka propustili su da zaštite djecu i mlade: propustili su da zaštite njihovo zdravlje, propustili su da zaštite njihova prava i propustili su da zaštite njihovu planetu", rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) general Tedros Adhanom Gebrejesus.

Oko 250 miliona djece mlađe od pet godina u državama s niskim i srednjim prihodom pod rizikom su usporenog rasta zbog izgladnjelosti i drugih posljedica siromaštva, rekli su autori.

Istovremeno, broj gojazne djece širom svijeta povećao se 11 puta od 1975, te sada iznosi 124 miliona.

Djeca u nekim zemljama vide po 30.000 televizijskih reklama svake godine, a jedna je studija u Australiji pokazala do koje su mjere djeca u toj zemlji izložena reklamama za alkoholna pića.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније