Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

16. 02. 2020. 23:17   >>  23:20

NOVI NAPAD

Hamas hakovao telefone izraelskih vojnika

Izraelska vojska je danas saopštila da je spriječila nastojanja palestinske organizacije Hamas da hakuje telefone vojnika, predstavljajući na društvenim medijima da se radi o mladim, atraktivnim ženama, koje bi da se sprijatelje u pokušaju da ih ubijede da preuzmu softver sa kompjuterskim virusom.

Vojni portparol potpukovnik Jonatan Konrikus rekao je novinarima da je virus ubačen u desetine telefona posljednjih mjeseci, iako je vojska rano otkrila prevaru i spriječila da velike tajne stignu do te islamske ekstremističke organizacije.

On je rekao da je to treći pokušaj Hamasa čiji su cilj bili vojnici putem lažnih naloga na društvenim mrežama, ali je najnoviji bio najusavršeniji. Hamas je koristio više medijskih platformi, uključujući Fejsbuk, Instagram, Vocap i Telegram da uspostavi kontakt sa vojnicima.

Njima su stizale fotografije i poruke, a slale su ih "žene" koje su tvrdile da su nove imigrantkinje kako bi objasnile da ne govore dobro hebrejski ili da su gluve, pa su zato slale samo poruke i nijesu govorile telefonom, rekao je Konrikus.

Profili su se pojavljivali na mnogobrojnim paltformama, a na fotografijama su bile prerušene osobe tako da im je bilo teško ući u trag.

Na kraju su vojnicima poslati linkovi da ih navedu da preuzmu ono za šta je navedeno da je aplikacija nalik na Snapčet (Snapchat) kako bi razmjenjivali fotografije koje mogu brzo da nestanu, rekao je Konrikus. U stvarnosti to su bili linkovi za tri programa, Catch&See, ZatuApp i GrixyApp, koji su omogućavali Hamasu pristup telefonima vojnika.

Konrikus je rekao da je savim jasno da Hamas stoji iza tih nastojanja.

Ta organizacija nije odmah ništa komentarisala, a portparol nije rekao koliko vojnika je bilo na njenoj meti.

Vojnici su prijavili sumnjivu aktivnost dosta rano što je omogućilo vojsci i bezbjednosnoj službi Šin bet da nadgledaju njihove telefone.

Izrael i Hamas koji u svojoj povelji poziva na uništenje jevrejske države su tri puta ratovali otkako je ta organizacija silom preuzela vlast u pojasu Gaze 2007. godine.

Ipak dvije strane vode indirektne pregovore preko arapskih i UN pregovarača kako bi postigli dugotrajni prekid vatre i Izrael ublažio blokadu pojasa Gaze u zamjenu za obustavu napada Hamasa. Međutim, povremeni sukobi ne prestaju.

Rano justro izraelska vojska je izvela više udara iz vazduha na ciljeve u Gazi nakon što su sinoć dvije rakete ispaljene na Izrael.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније