Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

15. 02. 2020. 10:28 >> 10:27

ODLUKA KINESKIH VLASTI

Oni koji odbiju karantin biće kažnjeni

U Kini je od koronavirusa do sada umrlo 1.523 ljudi, a zaraženo 66.492 osobe, saopštio je zvaničnik Nacionalne zdravstvene komisije Lijang Vanijan.

On je rekao da je za 24 sata registrovan 2.641 nov slučaj oboljelih, kao i da je samo u petak umrlo 143 ljudi, najviše u provinciji Hubei.

U prestonici te provincije Vuhanu, gdje je epidemija počela u decembru, dosad je umrlo 1.123 ljudi, prenosi Rojters.

U međuvremenu, svim građanima koji se sa praznika ili odmora vraćaju u Peking naloženo je da ostanu u karantinu - ili kod kuće ili da se podvrgnu 14-dnevnom kolektivnom posmatranju.

"Oni koji odbiju da prihvate kuću ili centralizovanu opervaciju i druge mjere prevencije i kontrole biće zakonom sankcionisani", navodi se u saopštenju radne grupe za prevenciji virusa u Pekingu.

U 24 zemlje registrovano je skoro 450 slučajeva, a tri osobe su preminule od posljedica koronavirusa.

Najnovije istraživanje sprovedeno na 140 ljudi koji su hospitalizovani u Vuhanu zbog koronavirusa otkrilo je koji su prvi simptomi zaraze virusom COVID-19.

Kako kažu naučnici prvo se javlja temperatura, drugi simptomi su umor i suvi kašalj, te bolovi u mišićima i otežano disanje, javlja "Science Alert".

Temperatura se pojavljuje u čak 99 odsto slučajeva zaraze. Umor i suvi kašalj su se pojavili u više od polovine ispitanih pacijenata. Otprilike trećina je imala probleme s bolovima u mišićima i otežanim disanjem. Ostali simptomi povezani s uobičajenom prehladom, poput glavobolje ili grlobolje, zabilježeni su u samo malom broju slučajeva.

Studija je takođe otkrila da su zarazi najpodložniji stariji muškarci koji imaju zdravstvenih problema. Više od 54 odsto pacijenata u studiji bili su muškarci, a prosječna dob bolesnika bila je 56 godina. U prosjeku je trebalo oko 10 dana da pacijenti s teškim slučajevima bolesti budu primljeni na intenzivnu njegu od trenutka kada su se pojavili simptomi.

Istraživači su primijetili i neke rane atipične simptome. Četrnaest pacijenata je imalo problema s proliviom i mučninom jedan do dva dana prije nego što bi se pojavila temperatura ili teško disanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније