Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.B. ]

13. 02. 2020. 22:00   >>  22:13 1

ZVANIČNO

Sirijski parlament priznao genocid nad Jermenima

Sirijski parlament danas je zvanično priznao kao genocid masakr nad Jermenima za vrijeme i poslije Prvog svjetskog rata u Turskoj, u svjetlu rastućih tenzija i sukoba između vojske dvije zemlje na sjeverozapadu Sirije.

"Parlament osuđuje i priznaje genocid koji je počinila Otomanska država početkom 20. vijeka nad Jermenima", navodi se u saopštenju.

Istoričari procjenjuju da je oko 1,5 miliona Jermena ubijeno za vrijeme i poslije Prvog svjetskog rata u Turskoj, što mnogi ocjenjuju kao prvi genocid u 20. vijeku. Turska navodi da je ubijeno 500.000 Jermena.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u srijedu da će "svuda" sprovoditi napade na sirijske snage u slučaju novih napada na turske snage u Siriji. Od početka februara u sukobima sirijske vojske u provinciji Idlib stradalo je 14 turskih vojnika, a 45 je povrijeđeno.

Turska: Licemjerni čin 

"To je licemerni čin jednog režima koji je godinama činio svakakve vrste masakra nad sopstvenim narodom... izazivajući raseljevanje nekoliko miliona ljudi, a taj režim je poznat i po upotrebi hemijskog oružja", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Turske.

Osuđuju se i "neosnovane optužbe jednog despotskog režima koji je izgubio svoj legitimitet".

Ministarstvo je uz to optužilo Damask da je izazvao "humanitarnu tragediju" na granici s Turskom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније