Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

12. 02. 2020. 22:47 >> 22:52
1

POMOGLA ŠVAJCARSKA FIRMA

CIA i BND špijunirale brojne zemlje

Njemačka obavještajna služba (BND) i američka CIA su decenijama špijunirale više stotina zemalja, a među njima je i Austrija, prenose austrijski mediji.

Uz pomoć švajcarske firme za tehnologiju šifrovanja uspjeli su da državama prodaju manipulisanu tehnologiju i tako prisluškuju navodno sigurnu komunikaciju.

Njemačka televizija ZDF uz pomoć američkih i švajcarskih medija imala je uvud u do sada neobjavljene dokumente koji obuhvataju operacije BND i CIA u periodu od 1970. do 1993. godine.

"Diplomatska i vojna komunikacija brojnih zemalja Trećeg svijeta, ali i evropskih država mogla je biti praćena", navodi se u toj dokumentaciji, i operacija "Rubikon" se u njoj ocjenjuje kao jedan od najuspješnijih obavještajnih poduhvata u poslijeratnom periodu.

BND i CIA su od 1970. godine bili vlasnici švajcarske firme "Kripto AG", koja proizvodi tehniku za navodno bezbjednu komunikaciju, a klijenti nijesu znali da su dvije obavještajne službe manipulisale proizvod koji je prodavala ova kompanija.

Najveći korisnik manipulisane tehnologije za šifrovanje komunikacije bila je Saudijska Arabija, ali i Iran.

Decenijama su BND I CIA mogli da "prisluškuju" komunikaciju iranskog rukovodstva, tako i za vrijeme talačke krize u američkoj ambasadi u Teheranu 1979. godine.

Dokumenti pokazuju da su BND i CIA veoma rano bili informisani o svrgavanju nekadašnjeg predsjednika Čilea Salvadora Alijendea, kao i o kršenju ljudskih prava vojne vlasti u Argentini.

Prosleđivanje komunikacije argentinske mornarice su 1982. pomogle Velikoj Britaniji u brzoj pobjedi u ratu oko Foklandskih ostrva.

BND nije želio da se izjasni na upit ZDF o novim saznanjima, a raniji ministar nadležan za obavještajnu službu Bernd Šmidbauer potvrdio je ovu obavještajnu operaciju.

"Operacija Rubikon je sigurno doprinijela da svijet bude bezbjedniji", kazao je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније