Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.B. ]

09. 02. 2020. 16:46   >>  16:46 1

"KRŠENJE REZOLUCIJA"

Afrički lideri odbacili Trampov mirovni plan

Afrički lideri su danas osudili bliskoistočni mirovni plan predsjednika SAD Donalda Trampa, označivši ga ilegalnim. Oni su na samitu Afričke unije (AU) izrazili solidarnost sa Palestincima.

Pedsjedavajući Komisije AU Musa Faki Mahamat rekao je okupljenim šefovima država da plan koji je objavljen krajem januara predstavlja "kršenje mnogobrojnih rezolucija Ujedinjenih nacija i Afričke unije".

Mahamat je naveo da je plan pripremljen bez međunarodnih konsultacija i da je "pogazio prava palestinskog naroda", a okupljeni u glavnoj sali sjedišta Afričke unije su mu aplaudirali.

Dugo odlagani Trampov mirovni predlog Palestinci su odmah odbacili.

Oni bojkotuju Trampovu administraciju otkako je priznala Jerusalim kao glavni grad Izraela u decembru 2017.

Trampovim planom se predvidja odobrenje Izraelu da anektira jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, na kojoj Palestinci namjeravaju da osnuju svoju državu.

Odlazeći predsjedavajući AU, predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi izjavio je danas da će "palestinska stvar uvijek biti u srcu i na umu narodu Afrike".

Njegov nasljednik, predsjednik Južne Afrike Siril Ramafosa je uporedio Trampove predloge sa propisima koji su važili za vrijeme aparthejda u njegovoj zemlji.

"Kada sam to slušao i pročitao sve što je o tome napisano, podsjetilo me je na užasnu istoriju kroz koju smo mi prošli u Južnoj Africi", rekao je on.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas, koji inače redovno prusustvuje samitima AU, ove godine nije doputovao u Etiopiju.

On putuje u UN da izvrši pritisak za donošenje rezolucije Savjeta bezbjednosti kojom se osuđuje Trampov predlog.

Očekuje se da SAD ulože veto na rezoluciju.

Abasa je u Adis Abebi predstavljao palestinski premijer Muhamed Štajeh koji je ponovio stav palestinskih lidera da Trampov plan "uopšte nema legitimitet".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније