Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Tanjug/Beta [ Objavio: O.Z. ]

04. 02. 2020. 10:10 >> 10:28
1

PRVI IZBORI ZA KANDIDATA

Haotičan start za demokrate, republikanci slave

Prve izbore demokrata za stranačkog predsjedničkog kandidata obilježio je haotičan start. Rezultati satima kasne pošto partijski zvaničnici provjeravaju "nedosljednosti" provobitnog prebrojavanja.

Demokratska stranka započela je u ponedjeljak višemjesečne unutarstranačke izbore na kojima će biti izabran njen predsjednički kandidat koji će se suprotstaviti predsjedniku SAD Donaldu Trampu na izborima u novembru, piše Tanjug.

Birači su stigli na više od 1.600 lokacija širem Ajove, prve američke savezne države koja bira demokratskog protivkandidata.

Međutim, rezultati kasne, a demokrate u Ajovi su objavile da ih ponovo provjeravaju zbog "nedosljednosti" prilikom dobijanja podataka s biračkih mjesta, što je pokrenulo frustraciju među timovima demokratskih kandidata i kritike republikanaca.

Za sada nije jasno kada će rezultati biti objavljeni, napominje Rojters.

U trci za predsjedničkog kandidata demokrata na izborima 3. novembra ostalo je 11 političara, a za favorite važe bivši potpredsjednik SAD Džozef Bajden (77), senator iz Vermonta Berni Sanders (78), senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren (70) i doskorašnji gradonačelnik Saut Benda u Indijani Pit Butidžidž (38).

Za demokratsku nominaciju nadmetaće se i jedan od najbogatijih ljudi na svetu Majkl Blumberg, senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar, senator iz Kolorada Majkl Benet, kongresmenka Tulsi Gabard, bivši guverner Masačusetsa Deval Patrik, preduzetnik i advokat Endru Jang i milijarder Tom Stejer, navodi Beta.

Prema anketi "Njujork tajmsa", senator iz Vermonta Sanders ima prednost, a podržava ga 25 odsto demokratskih glasača.

Slijedi Butidžidž iz Indijane (18 odsto), bivši potpredsjednik Bajden (17 odsto), a zatim Vorenova (15 odsto).

Za razliku od Bajdena, čija se popularnost ne menja, Butidžidž je u poslednje vreme u porastu. Prema nekim anketama, Butidžidž ima najveće šanse da pobedi Trampa, a sledi ga Bajden.

Republikanci slave haos na demokratskim izborima

Republikanci u SAD žestoko kritikuju demokrate zbog kašnjenja rezultata na prvim izborima u Ajovi za stranačkog predsjedničkog kandidata, ocjenjujući da demokrate "ne mogu da izvedu ni kokus, a žele da vode vladu".

"Demokrate jedu čorbu koju su sami zakuvali, u najaljkavijem haosu u istoriji", rekao je menadžer kampanje aktuelnog predsjednika SAD Donalda Trampa, Bred Parskal povodom sinoćnih izbora za demokratskog predsjedničkog kandidata u Ajovi.

Parskal je odgađanje rezultata izbora nazvao "krahom".

"Ne mogu da izvedu ni kokus, a žele da vode vladu", napisao je Parskal na svom Tviter nalogu, dodavši "Ne, hvala."

Kokus (caucus) podrazumeva skup, koji može da potraje nekoliko sati, prije nego što prisutni odaberu svog kandidata.

Ovakvi skupovi se održavaju samo na nekoliko lokacija, od kojih je jedna Ajova.

Tramp pobjednik

Trampova kampanja iskoristila je jučerašnje takmičenje kako bi testirala svoju organizacijsku snagu, angažujući državne sekretare iz kabineta, najviše republikanske zvaničnike i članove Trampove porodice, javlja AP.

Neobično je da republikanska partija uopšte održava izbore u Ajovi kada je aktuelni predsjednik iz njihove stranke. Republikanski kokusi u Ajovi nijesu održani 1992. i 2004. godine.

Tramp je pobednik republikanske stranke na stranačkim izborima u Ajovi 2020. Tramp se nije suočio sa bitnijom opozicijom, glasanje je bilo simbolično.

"Velika pobjeda za nas u Ajovi, hvala vam", napisao je Tramp na Tviteru.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније