Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

03. 02. 2020. 14:25   >>  14:24

DŽONSON

"Neće biti nelojalne konkurencije sa EU"

Velika Britanija neće sprovoditi nikakvu "nelojalnu konkurenciju" prema Evropskoj uniji (EU) o čemu strahuju Evropljani poslije Bregzita, rekao je danas britanski premijer Boris Džonson izlažući svoju viziju budućih odnosa sa evropskom dvadesetsedmoricom.

"Nećemo se upuštati ni u kakav damping, bilo da je trgovinski, ekonomski ili ekološki", kao što strahuje Brisel, rekao je konzervativni lider, obavezujući sa da neće podrivati evropske standarde, u govoru u kome je izložio ključne tačke stava njegove zemlje u pregovorima sa EU o budućim odnosima poslije Bregzita.

On je međutim istovremeno rekao da Britanija neće da se uskladi sa evropskim propisima kao cijena za slobodnu trgovinu.

"Da li ćemo insistirati na tome da EU čini isto kao i mi kao cijena za slobodnu trgovinu, naravno da nećemo. Ne vidim razloga da se na to obavezujemo sporazumom sa EU. Vratićemo pun suverenitet nad našim granicama, imigraciji, konkurenciji, propisima o subvencijama, snabdevanju, zaštiti podataka", rekao je Džonson.

On je takođe rekao da saradnja sa Evropljanima po pitanju odbrane i spoljne politike ne zahtijeva obavezno da se to stavi u ugovor.

EU je danas objavila da je spremna da dogovori sa Velikom Britanijom "vrlo ambiciozan trgovinski sporazum", ali je i upozorila London da je protiv svakog pokušaja nelojalne konkurencije.

Tim sporazumom bi se, kako predlaže EU, eliminisale sve carine i kvote na robu razmijenjenu sa zemljama Unije, što EU do sada nikad nije predložio svojim partnerima, rekao je glavni evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je ipak upozorila da će nivo britanskog pristupa evropskom jedinstvenom tržištu zavisiti od britanskog usklađivanja sa propisima Unije.

Britanije je u petak izašla iz EU poslije 47 godina, kao prva zemlja koja napušta Uniju. Dvije strane imaju do kraja godine da usaglase nove odnose, na planu trgovine, ali takođe bezbjednost, ribarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније