Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92/Tanjug, Objavio: I. P. ]

01. 02. 2020. 11:46 >> 11:45

NAKON BREGZITA

EU otvara diplomatsko predstavništvo u Londonu

Šef diplomatije EU Žosep Borel izjavio je da EU žali, ali i da u potpunosti poštuje odluku Velike Britanije da napusti Uniju i postane "treća zemlja".

On je najavio da će diplomatsko predstavljanje EU u Velikoj Britaniji od 1. frebrauara obavljati Delegacija EU na čelu sa ambasadorom Žoaom Vele de Almeidom.

"Pored tradicionalnih odgovornosti delegacije EU u trećoj zemlji, kao što su diplomatsko predstavništvo EU, koordinacija i izvještavanje i promocija EU u zemlji domaćinu, delegacija EU u Ujedinjenom Kraljevstvu imaće ključnu ulogu u obezbjeđivanju sprovođenje Sporazuma o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva. Zajedno sa ambasadama država članica EU, takođe će podići svijest o pravima državljana EU u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon Bregzita", poručio je Borel.

Šef diplomatije EU oglasio se minut poslije ponoći 1. februara, odnosno odmah nakon zvaničnog istupanja Velike Britanije iz EU.

U pisanom sapštenju Borel je naveo da se ekonomski, socijalni i politički odnos između Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva neće završiti.

"Mi smo i ostaćemo usko povezani. Želja nam je da izgradimo novo ambiciozno partnerstvo kroz trgovinsku i ekonomsku saradnju, sprovođenje zakona i krivično pravosuđe, spoljnu politiku, bezbjednost i odbranu", naveo je Borel.

On je poručio da se raduje nastavku bliske saradnje s "britanskim prijateljima", te zajedničkim izazovima na regionalnom i globalnom nivou.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније