Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P, ]

01. 02. 2020. 07:19   >>  10:43

OD 11 MJESECI

Nakon Bregzita slijedi tranzicioni period

Nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, slijedi tzv. tranzicioni period, koji će trajati 11 mjeseci.

Profesorica na Univerzitetu Crne Gore Danijela Jaćimović smatra da će biti pun izazova. Ističe, međutim, da će Velika Britanija i Evropska unija naći rješenja za otvorena pitanja.

"Ono što imamo, to je tranzicioni period, da se ne stvara neka strašna panika, uloga tranzicionog perioda je upravo to, da na neki način omogući da sva pravila koja su do sada funkcionisala, funkcionišu i dalje. Ono što je najvažnije je to da će sloboda ljudi biti i dalje, građani če moći nesmetano da se kreću. Ono što je veoma važno je i transport. Znači, neće biti ograničenja, bilo da se radi o drumskom, avio ili željezničkom saobraćaju. I ono što je veoma važno sa stanovišta takođe biznisa je da će trgovina moći da se odvija nesmetano, bez nekih ograničenja ili barijera”, rekla je Jaćimović u Jutarnjem programu TVCG.

Na pitanje da li će Britanci i EU uspjeti da se dogovore tokom tog tranzicionog perioda, Jaćimović je rekla da će to biti period puno izazova za jednu i drugu stranu.

"Za obje strane je veoma važno da se do nekog održivog rješenja dođe, s obzirom na snagu ekonomskih, međusobnih veza, ali ipak ništa ne možemo reći. Taj period može rezultirati na različite načine, ali ono što su obije strane potvrdile je da će raditi na uvažavanju principa slobodne i fer trgovine", istakla je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније