Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

31. 01. 2020. 09:23 >> 09:26

ZBOG POŽARA U AUSTRALIJI

Vlasti Kanbere uvele vanredno stanje

Vlasti australijskog glavnog grada Kanbere proglasile su vanredno stanje nakon što su se veliki požari proširili južno do te regije. Ovo je najgora prijetnja u posljednje dvije decenije.

Glavni požar koji se nalazi na jugu uništio je više od 18,5 hiljada hektara. Stanovnici predgrađa upozoreni su da budu u visokoj pripravnosti zbog potencijalne evakuacije.

Mala teritorija između Sidneja i Melburna ima 400 hiljada stanovnika. U 2003. godini u predgrađu Kanbere požari su usmrtili četvoro ljudi, opekotine je zadobilo 500, a uništeno je 470 kuća. Slični vremenski uslovi očekuju se i danas, kazali su zvaničnici, prenosi BBC.

Temperature će se popeti i do 40 stepeni, što će otežati uspostavljanje kontrole nad požarima. Najgori požar trenutno je udaljen 20 minuta vožnje od zgrade Parlamenta.

Požari su se približili glavnom gradu prije nekoliko sedmica, a prošlog četvrtka aerodrom je prestao raditi. Isti dan američki vatrogasci poginuli su u padu letjelice iznad požarne zone u regiji planine Snou.

Fotografije požara i crvenog neba kruže društvenim mrežama. Vlasti su zbog toga izdale upozorenja apelujući na građane i turiste da ne idu u opasne zone radi fotografija.

Požari bjesne od septembra. Do sada su poginule 33 osobe, uništeno je hiljade kuća, a više od 11 miliona hektara zemlje je opustošeno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније