Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

30. 01. 2020. 09:32 >> 09:32

U MEKSIKU

Borac za zaštitu leptira pronađen mrtav

Aktivista za zaštitu životne sredine Omero Gomes, koji se borio za zaštitu čuvenog leptira "monarh", pronađen je mrtav na zapadu meksičke države Mičoakan.

On je pronađen nakon dvije nedjelje od nestanka, saopštile su lokalne vlasti.

Kako navodi Rojters, još nije jasno kako je Gomes umro, ali je državni tužilac potvrdio njegovu smrt.

Izvor iz kancelarije tužioca rekao je Rojtersu da uzrok smrti još ne može da bude utvrđen, ali da prvi pregledi pokazuju da nema znakova nasilja.

Britanska agencija podsjeća da je njegov nestanak izazvao buru negodovanja u Meksiku, gdje je nasilje u porastu, a aktivistima se svakodnevno prijeti, a njihov rad često dovodi do toga da budu napadnuti, pa čak i ubijeni.

Državna komisija za ljudska prava u Mičoaknu prijavila je Gomesov nestanak 13. januara.

Zvaničnik Komisije Majte Kardona rekao je Rojtersu da je aktivista "vjerovatno radio protiv interesa ljudi koji nelegalno sijeku drva u toj oblasti".

Gomes je postao poznat u Meksiku po nevjerovatnim fotografijama i video snimcima crno-narandžastih leptira "monarh" koje je postavljao na društvenim mrežama, apelujući na zaštitu njihovog staništa, Rezervata El Rozario okampo Mičoakan.

Milioni tih leptira svake godine pređe put od 3.200 kilometara iz Kanade kako bi proveli zimu u toplom srednjem Meksiku.

Tamo se, međutim, suočavaju sa novim prijetnjama, kao što su ekstrmna toplota i promjene u njihovom staništu.

Država Mičoakan je dom najvećeg broja "monarha" u Meksiku i mjesto Svjetske baštine, ali i raskrsnica na putu krijumčara droge, gdje se često sukobljavaju suparničke bande.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније