Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

28. 01. 2020. 21:20   >>  21:28

HAMAS ODBACIO PLAN

Tramp poziva na stvaranje države Palestine

Predsjednik SAD Donald Tramp predstavio je danas dugo očekivani mirovni plan za Bliski istok koji poziva na stvaranje države Palestine sa glavnim gradom u djelovima istočnog Jerusalima. On je ocijenio da je to dobitna mogućnost i za Izrael i za Palestince.

Tramp je objavljujući plan pred okupljenima u Bijeloj kući koji podržavaju Izrael i u prisustvu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua podsjetio da je uradio mnogo za jevrejsku družavu, ali da je želio da sporazum bude dobar i za Palestince, ocijenivši da je za njih to istorijska mogućnost da imaju svoju nezavisnu državu.

S obzirom da plan poziva na stvaranje države Palestine on istovremeno može da označi kraj spekulacijama da li će Trampova administracija u pripremanju plana bez dogovora s palestinskim liderima napustiti ideju o rješenju višedecenijskog sukoba dva naroda po modelu dvije države.

Planom se više nego duplira teritorija pod palestinskom kontrolom u odnosu na sadašnju, iako se takođe priznaje suverenitet Izraela nad velikim blokovima jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Tome će se Palestinci skoro sigurno usprotiviti.

Palestinci su unaprijed odbacili plan, optuživši Trampa da je pristrasan u korist Izraela jer je prihvatio politiku podrške toj zemlji na njihov račun.

Plan poziva na četvorogodišnje zamrzavanje izgradnje jevrejskih naselja.

Tokom tog perioda pregovaraće se o detaljima sveobuhvatnog sporazuma.

Međutim, nije jasno da li će se zamrzavanje produžiti ako se konačni sporazum ne postigne u tom roku. 

Na pedest stranica političkog plana predviđa se više koncesija Palestincima nego što su mnogi analitičari vjerovali da će ih biti.

Ipak od njih se zahtijeva da pristanu na uslove koje ranije nijesu htjeli da razmatraju, kao što je prihvatanje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Na osnovu "uslova vizije mira" na kojima je Trampov zet i savjetnik Džared Kušner radio skoro tri godine, buduća palestinska država će se sastojati od Zapadne obale i pojasa Gaze koje će biti povezane i putevima i tunelima.

Netanjahu i njegov glavni politički rival na izborima 2. marta Beni Ganc su potpisali plan.

Taj dokument je predstavljen dok je u toku parlamentarni proces smjenjivanja Trampa i na dan kada je Netanjahu, optužen za korupciju, odustao od zahtjeva za imunitet od sudskog gonjenja.

On je pred izbore pozvao na aneksiju djelova Zapdne obale i uspostavljanje suvereniteta Izraela nad svim jevrejskim naseljima na toj teritoriji okupiranoj u ratu 1967. godine, posebno nad dolinom Jordana koja se smatra ključnom za bezbjednost Izraela.

Bezbjednosna odgvornost za dolinu rijeke Jordana ostaće u rukama Izraela u doglednoj budućnosti, ali će po planu moći i da se smanji.

Američki zvaničnici su prije objavljivanja plana rekli da očekuju negativne odgovore Palestinaca, Turske i Irana. Nadaju se da plan neće odmah odbaciti Jordan i Egipat, jedine dvije zemlje koje imaju mirovne sporazume s Izraelom.

Ti neimenovani zvaničnici su rekli da očekuju da plan oprezno pozdrave Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, možda i još neke zemlje.

Palestinska ekstremistička organizacija Hamas koja vlada pojasom Gaze odbacila je večeras mirovni plan za Bliski istok koji je danas u Vašingtonu predstavio Tramp.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније