Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

27. 01. 2020. 08:09   >>  09:38 1

IRAK

Raketirana zgrada Ambasade SAD u Bagdadu

Nekoliko raketa palo je na kompleks zgrada Ambasade SAD u Bagdadu, rekla su Frans presu dva izvora iz bezbjednosnih službi. Iračke snage su saopštile da nema žrtava.

Novinari Frans presa čuli su dvije detonacije sa zapadne obale rijeke Tigar, gdje je većina ambasada.

Jedan bezbjednosni izvor naveo je da su blizu američke ambasade pale tri rakete tipa "kaćuša", dok je drugi kazao da je palo pet raketa.

Kasnije je izvor iz službe bezbjednosti izjavio za AFP da su tri od pet raketa pale u kompleks Ambasade, a jedna od njih je pogodila kafeteriju u vrijeme večere.

To je prvi put da je raketnim napadom direktno pogođen kompleks zgrada Ambasade SAD u ultra-sigurnoj "Zelenoj zoni" Bagdada, koja je posljednjih mjeseci redovno ciljana.

Američka ambasada nije odmah odgovorila na pitanje agencije AFP, ali iračke bezbjednosne snage ranije su rekle da nema žrtava.

Irački premijer Adel Abdel Mahdi i šef parlamenta Mohammed al Halbousi osudili su napad. Mahdi je osudio "agresiju" koja bi "Irak mogla pretvoriti u ratnu zonu".

Diplomatska misija SAD je drugi put za nedjelju dana na meti napada - 20. januara u blizini Ambasade su pale tri rakete.

Krajem decembra, jedan američki državljanin je poginuo u raketnom napadu na bazu u kojoj su smješteni američki vojnici na sjeveru Iraka.

U znak odmazde, Vašington je 29. decembra izveo vazdušne napade na nekoliko baza "Brigada Hezbolaha" - iračke šiitske oružane grupe Hašd al-Šaabi, koalicije paravojnih snaga kojom dominiraju proiranske frakcije i koje su integrisane u redovne snage. Najmanje 25 boraca Hezbolaha je poginulo u tim napadima, a 31. decembra hiljade njihovih pristalica napale su Ambasadu SAD.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније